COMUNICAT DE PRESA

Gabriel Croitoru - turneul Vioara lui Enescu "Integrala Beethoven" - octombrie noiembrie 2020

Turneul national "Vioara lui Enescu" sustinut de violonistul Gabriel Croitoru împreuna cu pianistul Horia Mihail a continuat în octombrie si noiembrie cu recitaluri în întreaga tara.
Dupa concertele din iunie si septembrie, în aer liber si în sali din Bucuresti, Focsani, Bârlad, Tecuci, "Vioara lui Enescu" a sustinut o prima etapa a turneului național din atipica toamna a anului 2020 prin concerte programate pe 17 octombrie, ora 19, în Sala Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiesti si 18 octombrie, ora 19, la Centrul cultural "Eugen Ionescu" din Slatina, unde au putut fi ascultate live sonatele pentru vioara si pian nr. 3 în Mi bemol major, op. 12, nr. 4 în la minor, op. 23 si nr. 7 în do minor, op. 30 de Ludwig van Beethoven. Seria s-a încheiat pe 20 octombrie, ora 19, la Sala Radio, de unde concertul va fi transmis on air si on line pe frecventele si siteurile posturilor Radio România Cultural si Radio România Muzical.
Recitalurile din a doua etapa a turneului au avut loc pe 5 noiembrie, ora 19, la Sala Radio, de unde concertul (fara public) a fost transmis on air si on line pe frecventele si siteurile posturilor Radio România Cultural si Radio România Muzical, pe 6 noiembrie, ora 19, la Sala Filarmonicii din Pitesti si 7 noiembrie, ora 19, la Sala "Pro Arte" a Colegiului National Decebal din Deva. De aceasta data, au putut fi ascultate live sonatele pentru vioara si pian nr. 1 în Re major, op. 12, nr. 5 în Fa major, op. 24 - Sonata primaverii si nr. 8 în Sol major, op. 30 de Ludwig van Beethoven. In formula online, acelasi concert a fost prezentat online pe 14 noiembrie, de la Sala Patria din Brasov.
Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumita "Catedrala", pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului National "George Enescu") si pianistul Horia Mihail au prezentat pe scene din întreaga tara celebrele sonate pentru vioara si pian de Ludwig van Beethoven, a caror integrala o vor încheia în primavara anului 2021.

Inclasificabil în interiorul propriei sale creatii, Beethoven este în aceeasi situatie daca ne raportam la categoriile istorice. Clasic sau romantic? Beethoven pare sa depaseasca fara greutate aceste alternative în care încercam sa-l închidem. La hotarele a doua universuri spirituale, creatia lui se sustrage, prin natura ei, istoriei: singulara, permanent aflata în prezent, aceasta creatie este moderna, defineste, clarifica, concretizeaza notiunea însasi de modernitate - notiune pe care, la rândul sau, omul modern o explica, o recreeaza, o modeleaza în limbajul lui propriu. În dialogul pe care fiecare generatie, fiecare individ îl are cu opera beethoveniana, aceasta se arata mai actuala si mai inovatoare ca niciodata.
A trecut peste un secol de când George Enescu strabatea tara în timpul Primului Razboi Mondial alaturi de vioara sa, pentru a-si duce muzica catre cei bolnavi, raniți în razboi, oameni aflați în necazuri și nevoi. Același instrument - grație altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la "Catedrala", cum este denumita celebra vioara construita de marele Guarneri del Gesu - participa la aceeași nobila misiune: aceea de a duce muzica în întreaga țara, acolo unde este mai mare nevoie de ea.
Gabriel Croitoru : "Am marea bucurie de a fi câștigat în urma cu mai multi ani dreptul de utilizare a viorii "Catedrala", construita de Giuseppe Guarneri, supranumit "del Gesu" care i-a apartinut Maestrului, aflata astazi în custodia Muzeului Național "George Enescu". Nu cred ca exista bucurie mai mare decât aceea de a fi parte din viața unui instrument de o asemenea valoare, care a trecut în cele trei secole de existența prin mâinile foarte multor violoniști de excepție. Spun de excepție, prin prisma felului în care s-a pastrat acest instrument, știut fiind faptul ca orice instrument cu corzi trebuie cântat pentru a-și pastra și chiar îmbunatați calitațile sonore. Lemnul - de proveniența româneasca, se pare - din care au fost construite aceste viori, s-a uscat în timp, dar, în același timp, vibrând odata cu sufletele celor care l-au mânuit de-a lungul anilor, a evoluat. Aceasta vibrație înca se transmite catre cei care vin sa ne asculte în sala de concert sau în turneele pe care le-am întreprins în ultimii ani alaturi de pianistul Horia Mihail. Turneul "Vioara lui George Enescu", devenit deja un brand, a bucurat sufletele multor oameni veniți sa ne asculte poveștile despre instrument, despre lucrarile interpretate și, nu în ultimul rând, despre continuarea tradiției pe care George Enescu a deschis-o acum mai bine de un secol, aceea de a aduce alinare, un strop de muzica buna, acolo unde nu ar fi avut acces, adica la sate, prin parcuri și prin licee."
Daca la primele editii sondam teritoriul virgin al caminelor culturale din sate aflate în cele mai îndepartate colturi ale României, unde sunetul muzicii clasice nu ajunsese niciodata, au fost mai apoi turnee în care vioara lui Enescu a mers în cautarea pianelor calatoare lasate în diferite orase ale tarii de Horia Mihail si, evident, la Sala Radio. Și ani în care a ajuns sa cânte la Beijing, la Londra, în Spania, Portugalia. Iar în 2021 se pregateste sa ajunga la Tokyo. Turneul national Vioara lui Enescu va continua în octombrie - noiembrie 2020.

https://youtu.be/uPCmq4_o1vg


Sâmbata, 17 octombrie - Ploiesti, Sala Filarmonicii "Paul Constatinescu"
Duminica, 18 octombrie - Slatina, Centrul cultural "Eugen Ionescu"
Marti, 20 octombrie - Bucuresti, on air si online de la Sala Radio
Integrala Beethoven - I
Sonata nr. 3 în Mi bemol major, op. 12
Sonata nr. 4 în la minor, op. 23
Sonata nr. 7 în do minor, op. 30

5 noiembrie, ora 19 - Bucuresti, on air si online de la Sala Radio
6 noiembrie, ora 19 - Pitesti, Sala Filarmonicii
7 noiembrie, ora 19 - Deva, Sala "Pro Arte" a Colegiului National Decebal
14 noiembrie, ora 19 - Basov, Sala Patria
Integrala Beethoven - II
Sonata nr. 1 în Re major, op. 12
Sonata nr. 5 în Fa major, op. 24 - Sonata primaverii
Sonata nr. 8 în Sol major, op. 30Producator: Pro Contemporania
Coproducatori: Radio România si TVR 3
Cu sprijinul: JTI, ALRO Slatina, ORKLA Foods, Nucleo, Piccolo Maestro, Senia Music, Muzeul National "George Enescu", Mercure Hotels, The Culture Hub
Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agentia de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, The Culture Club.

Parteneri culturali : Orchestrele si Corurile Radio România, Primaria Capitalei, prin CREART - Centrul de Creație, Arta și Tradiție al Municipiului București, Centrul pentru Cultura si Arte "Carmen Saeculare", Consiliul Judetean Neamt, Fundația Pelin din Tecuci, Hubart Agency SRL, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad, Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiesti, Centrul cultural "Eugen Ionescu" din Slatina, Filarmonica de Stat din Pitesti, Centrul Cultural "Dragan Muntean" Deva, Primaria din Deva, Filarmonica din Brasov.