GABRIEL CROITORU

"Gabriel Croitoru si-a sedus, ca de fiecare data, auditoriul cu o interpretare magistrala. Cu o tehnica desavārsita, care a facut cele mai dificile pasaje solistice sa para floare la ureche, tumultuos, pasional, sangvin, Croitoru a facut din Concertul īn Re major pentru vioara si orchestra dei P.I.Ceaikovski īnca un argument infailibil pentru postura sa de lider al elitei viorii īn Romānia." - Simona Donici "Agenda" - Timisoara 25.01.2010

Cu peste 1.000 de aparitii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogata prezenta īn viata muzicala, īn tripla postura de solist-concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiesti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat "Transilvan" al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca si profesor universitar dr. la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

Din parcursul evolutiei sale artistice, ca un factor major al progresului sau, se evidentiaza participarea la viata competitionala nationala si internationala. Īn tara, Gabriel Croitoru a participat si a cāstigat numai Premii I la toate editiile concursului "Cāntarea Romāniei" si este detinatorul Marelui premiu si al trofeului "Lira de Aur" al Concursului National de Interpretare Instrumentala "C.Porumbescu" Suceava. Este, de asemenea, cāstigatorul Premiului I al Concursului International de vioara "Henryk Wieniawski" Lublin, Polonia (1979) si al Concursului International de vioara "Pablo Sarasate" Pamplona, Spania (1991), precum si al Premiului pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de Sarasate. A cāstigat multe alte premii importante, printre care: Premiul II (premiul īntāi neacordat) la Concursul International de vioara "Tibor Varga" Sion, Elvetia, Premiul al III-lea la Concursul "N. Paganini" Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul "Fritz Kreisler" Viena, Austria si a fost catalogat, de catre presa franceza de specialitate, ca "un violinist exceptional, avānd o tehnica impecabila", dupa ce a cāstigat Premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul International "Zino Francescatti" Aix-en-Provence, Franta (1987).

Dinamismul si elocventa interpretarilor sale au putut fi constatate de public īn concerte si recitaluri sustinute pe scenele tuturor Filarmonicilor din Romānia si pe podiumuri de concert din īntreaga lume. Gabriel Croitoru a aparut ca solist īn compania unor orchestre de mare notorietate internationala: London Royal Philharmonic, "Gewandhaus Orcheter" Leipzig, Orchestra de camera "Regina Sofia" Festival Strings of Lucern Chamber Orchestra, Orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South-west Symphony.

Astfel a avut ocazia sa colaboreze cu dirijorii: Leopold Hager, Jacques Bodmer, Odon Alonso, Arturo Tamayo, Emanuel Krivinne, Rudolf Baumgartner, Jean Leber, Michel Tabachnik, Paul Nadler, Hiroaki Masuda, Claude Bardon, Alan Tongue, Cem Mansur, Horia Andreescu, Ion Baciu, Ludovic Baci, Iosif Conta, Cristian Brāncusi, Paul Popescu, Ovidiu Balan, Romeo Rāmbu, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Petre Sbārcea, Dorin Frandes, Camil Marinescu, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Valentin Doni, Ilarion Ionescu - Galati si multi altii.

A sustinut recitaluri īn: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Ceha, China, Bulgaria, S.U.A., tari din fosta URSS, Ungaria, Romānia.

Talentul incontestabil al violonistului Gabriel Croitoru a fost dublat si de o pregatire profesionala de exceptie. Este absolvent al Liceul de Muzica "George Enescu" din capitala (1983), la clasa profesorului Mihai Constantinescu, si Licentiat al Univeristatii Nationale de Muzica Bucuresti (1987), la clasa Prof. Modest Iftinchi. Īn particular, a lucrat cu celebrul profesor Stefan Gheorghiu. A participat la doua cursuri de maiestrie si perfectionare sustinute de doi violonisti renumiti - Salvatore Accardo (īn 1982) si Zino Francescatti (īn 1988).

Arta sa interpretativa a fost captata si se regaseste īn numeroase īnregistrari pentru fonoteca Societatii Romāne de Radiodifuziune (īn perioada 1987-2008) si pe 8 CD-uri: 1988 - Concertul no.1 de N.Paganini si Concertul pentru vioara si orchestra de P.I. Ceaikovski, acompaniat de Filarmonica din Nisa (Franta), dirijata de Claude Bardon; īn 1994 - 3 CD-uri cuprinzānd Integrala lucrarilor pentru vioara si orchestra de P. Sarasate, alaturi de Orchestra Simfonica din Malaga, dirijata de Jacques Bodmer; īn 2005 - Concertul pentru vioara si orchestra de Simoni, acompaniat de Filarmonica din Tārgu Mures, dirijata de Romeo Rāmbu; tot īn 2005 - CD "Romanian Feelings" cu Cvartetul "Transilvan"; īn 2006 - CD cu Trio de Valentin Gheorghiu, alaturi de compozitor si de violoncelistul Marin Cazacu si un CD imprimat live din concertul sustinut alaturi de Corul de camera "Madrigal".

Din anul 2006, a obtinut titlul de Doctor īn muzica la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, avāndu-l ca īndrumator pe Prof. Univ. dr. Octavian Lazar Cosma, cu teza "Pablo Sarasate - Virtuozitate interpretativa si fantezie componistica", iar din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a cāstigat dreptul de folosinta si cānta pe o vioara construita īn anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a apartinut lui George Enescu.

De-a lungul anilor, datorita prestigiului cāstigat īn lumea muzicala, Gabriel Croitoru a fost invitat ca membru īn juriu mai multor concursuri nationale si internationale.