COMUNICAT DE PRESA

Gabriel Croitoru si Vioara lui Enescu la Gradina cu Filme Cinema and More pe 26 iunie

Vioara lui Enescu revine în 2020 cu un prim recital live al anului, în aer liber, exclusiv Beethoven, pe 26 iunie, ora 19, în Gradina cu filme – Cinema & More (CREART) din Piata Lahovari din Bucuresti

Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumita „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflându-se în patrimoniul Muzeului National „George Enescu”) si pianistul Horia Mihail vor cânta în întreaga tara celebrele sonate pentru vioara si pian de Ludwig van Beethoven, a caror integrala o vor finaliza în toamna la Sala Radio, sub semnul aniversarii Beethoven 250.

Pe 26 iunie, vor putea fi ascultate live sonatele pentru vioara si pian nr. 1 în Re major si nr. 5 în Fa major “Sonata primaverii.

Inclasificabil în interiorul propriei sale creatii, Beethoven este în aceasi situatie daca ne raportam la categoriile istorice. Clasic sau romantic? Beethoven pare sa depaseasca fara greutate aceste alternative în care încercam sa-l închidem. La hotarele a doua universuri spirituale, creatia lui se sustrage, prin natura ei, istoriei: singulara, permanent aflata în prezent, aceasta creatie este moderna, defineste, clarifica, concretizeaza notiunea însasi de modernitate – notiune pe care, la rândul sau, omul modern o explica, o recreaza, o modeleaza în limbajul lui propriu. În dialogul pe care fiecare generatie, fiecare individ îl are cu opera beethoveniana, aceasta se arata mai actuala si mai inovatoare ca niciodata.

A trecut peste un secol de când George Enescu strabatea tara în timpul Primului Razboi Mondial alaturi de vioara sa, pentru a-si duce muzica catre cei bolnavi, raniti în razboi, oameni aflati în necazuri si nevoi. Acelasi instrument – gratie altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a câstigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumita celebra vioara construita de marele Guarneri del Gesu – participa la aceeasi nobila misiune: aceea de a duce muzica în întreaga tara, acolo unde este mai mare nevoie de ea.

Gabriel Croitoru : „Am marea bucurie de a fi câstigat în urma cu mai multi ani dreptul de utilizare a viorii „Catedrala”, construita de Giuseppe Guarneri, supranumit „del Gesu” care i-a apartinut Maestrului, aflata astazi în custodia Muzeului National „George Enescu”. Nu cred ca exista bucurie mai mare decât aceea de a fi parte din viata unui instrument de o asemenea valoare, care a trecut în cele trei secole de existenta prin mâinile foarte multor violonisti de exceptie. Spun de exceptie, prin prisma felului în care s-a pastrat acest instrument, stiut fiind faptul ca orice instrument cu corzi trebuie cântat pentru a-si pastra si chiar îmbunatati calitatile sonore. Lemnul – de provenienta româneasca, se pare – din care au fost construite aceste viori, s-a uscat în timp, dar, în acelasi timp, vibrând odata cu sufletele celor care l-au mânuit de-a lungul anilor, a evoluat. Aceasta vibratie înca se transmite catre cei care vin sa ne asculte în sala de concert sau în turneele pe care le-am întreprins în ultimii ani alaturi de pianistul Horia Mihail. Turneul „Vioara lui George Enescu”, devenit deja un brand, a bucurat sufletele multor oameni veniti sa ne asculte povestile despre instrument, despre lucrarile interpretate si, nu în ultimul rând, despre continuarea traditiei pe care George Enescu a deschis-o acum mai bine de un secol, aceea de a aduce alinare, un strop de muzica buna, acolo unde nu ar fi avut acces, adica la sate, prin parcuri si prin licee.”

Daca la primele editii sondam teritoriul virgin al caminelor culturale din sate aflate în cele mai îndepartate colturi ale României, unde sunetul muzicii clasice nu ajunsese niciodata, au fost mai apoi turnee în care vioara lui Enescu a mers în cautarea pianelor calatoare lasate în diferite orase ale tarii de Horia Mihail si, evident, la Sala Radio. si ani în care a ajuns sa cânte la Beijing, la Londra, în Spania, Portugalia. Iar în 2021 se pregateste sa ajunga la Tokyo. Turneul national Vioara lui Enescu va avea loc în octombrie - noiembrie 2020.

Concertul extraordinar de la Gradina cu filme Cinema and More este gândit ca un preambul al turneului national din toamna, fiind organizat de Primaria Capitalei, prin creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti.

Producator: Pro Contemporania

Organizator : Primaria Capitalei, prin creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, Gradina cu filme, Cinema and More

Coproducatori : Radio România si TVR 3

Cu sprijinul: JTI, ALRO Slatina, Nucleo, Piccolo Maestro, Senia Music, Muzeul National „George Enescu”, Mercure Hotels, The Culture Hub

Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agentia de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Miscarea de rezistenta, Smart FM, MKlasika.