COMUNICAT DE PRESA

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnați interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

Violoniștii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru, vor fi pe scena Ateneului Român din București, alături de pianistul Horia Mihail, începând cu ora 19:00, într-un recital extraordinar care face parte din turneul Vioara lui Enescu la Sate 2022 - 10 ani.

Gabriel Croitoru va cânta pe celebra vioară Guarneri del Gesu, supranumită Catedrala, care i-a aparținut lui George Enescu. Compozitorul român a fost posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) dar a respins aceast㠄comoară”, preferând un Guarneri del Gesu din 1731, despre care afirma: „n-are poate o putere covârșitoare, în schimb are o mlădiere extraordinară care are darul să mă încălzească. Scoate vioara mea vibrațiuni cari corespund de minune stărilor mele sufletești.(...) Stradivarius l-aș putea compara cu o soprană lejeră, iar Guarnerius cu o mezzosoprană dramatic㔠(Rampa, 26 oct.1931).

Este o bucurie și în același timp o onoare de a prezenta în premieră publicului meloman din București aceste două magnifice instrumente. Nu în ultimul rând, vreau să-mi exprim plăcerea de a cânta în compania fetei mele, Simina Croitoru, care, iată, se dovedește o importantă continuatoare a tradi?iei violonistice românești ce provine de la maestrul George Enescu. În 1999, atunci când maestrul Yehudi Menuhin m-a ascultat, mi-a spus că "deși nu l-am cunoscut pe Maestrul său, George Enescu, vede, în timp, urmele pe care acesta le-a lăsat moștenire generațiilor de violoniști viitoare. Vă așteptăm cu drag la acest recital, unde, împreună cu prietenul și solistul Orchestrelor li Corurilor Radio, Horia Mihail, vom încerca să vă transpunem într-o altă lume. (violonistul Gabriel Croitoru)

Simina Croitoru va cânta pe vioara Paul Kaul, pe care acesta a creat-o special pentru George Enescu. Denumită modelul George Enescu sau ”vioara tenor”, a fost creată ca vioară personalizată, pornind de la dimensiunile și formatul mâinii stângi a compozitorului. Violonista Simina Croitoru are forma mâinii potrivită pentru a folosi acest celebru instrument, mai mare decât o vioară obișnuită.

Este o mare onoare pentru mine să apar în turneul "Vioara lui Enescu la sate" chiar având în mână vioara Paul Kaul, care are un sunet minunat. Sunt sigură că, alături de vioara Guarneri del Gesu, vom oferi publicului un regal muzical. (violonista Simina Croitoru)

.Cele două instrumente au fost puse la dispoziție și se află în patrimoniul Muzeului Național George Enescu.

Turneul Vioara lui Enescu la Sate 2022 a trecut prin sate și orașe din județele Bistrița-Năsăud și Arad și se va încheia cu un recital extraordinar la Ateneul Român, în București, în seara de 19 noiembrie, unde celor doi violoniști li se va alătura și pianistul Horia Mihail.

Spot video Turneul national Vioara lui Enescu 2022
https://youtu.be/WEvVhZeJWIE


PROGRAM TURNEU - VIOARA LUI ENESCU LA SATE 2022

GABRIEL CROITORU - vioară
SIMINA CROITORU - vioară

G. Enescu : Lăutarul
Ch. de Bériot: Duo concertant în sol minor, op. 57 nr. 1
L. Spohr: Duo concertant în Re major, op. 67 nr. 2
H. Wieniawski: Studii-Capricii op.18 nr. 1 și/sau 2 și/sau 4
J. Halvorsen: Capriciu de concert pe teme norvegiene
C. Gardel: La Cumparsita, El dia que me quieras
I. Frolov: Divertimento

PROGRAM - ATENEUL ROMÂN

GABRIEL CROITORU - vioară
SIMINA CROITORU - vioară
HORIA MIHAIL - pian
1. Ch. de Bériot: Duo concertant în sol minor, op. 57 nr. 1
2. H. Wieniawski: Studii-Capricii op.18 nr. 1 și/sau 2 și/sau 4
3. J. Halvorsen: Capriciu de concert pe teme norvegiene
- pauză -
4. D. Șostakovici: Cinci piese pentru două viori și pian
5. I. Frolov: Divertimento, Souvenir, Ragtime
6. P. de Sarasate: Navarra

ITINERAR:

27 octombrie - Căianu Mic (județul Bistrița-Năsăud)
28 octombrie - Prundu Bârgăului (județul Bistrița-Năsăud)
30 octombrie - Ineu (județul Arad)
31 octombrie - Sebiș (județul Arad)
1 noiembrie - Arad - Palatul Culturii
7 noiembrie - Arcalia (județul Bistrița Năsăud)
7 noiembrie - Bistrița - Palatul Culturii
19 noiembrie - București - Ateneul Român - susținut alături de pianistul Horia Mihail


Simina Croitoru a început studiul instrumentului la cinci ani, cu mama sa, Ioana Croitoru. A lucrat cu Gabriel Croitoru, la clasa căruia s-a perfecționat în ciclul de licență și în cel de master la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în anul 2020 a obținut titlul de doctor în muzică. A câștigat importante premii la competiții naționale și internaționale și a susținut numeroase concerte în compania tuturor filarmonicilor din țară, dar și alături de orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China, etc. Din anul 2016 și-a început cariera didactică în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

Gabriel Croitoru este violonistul care a câștigat prin concurs, în anul 2008, privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită"Catedrala", pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Național "George Enescu"). Este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, solist concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat "Transilvan" al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. la Universitatea Națională de Muzică București.

Istoria călătoriilor viorii lui Enescu, din 2012 până în prezent, majoritatea realizate împreună cu pianistul Horia Mihail, este deosebit de diversă, vioara lui Enescu ajungând în cămine culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colțuri ale României, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodată, în săli de sport din licee în care veneau copiii curioși să vadă cum sună o vioară celebră, acolo unde ei aleargă la ora de educație fizică, în orașe mari și mici ale țării și la Sala Radio, în marile săli de concerte din Beijing, Londra, Spania, Portugalia.


Producător: Pro Contemporania
Cu sprijinul: Alliance Healthcare, Aqua Carpatica, JTI
Coproducatori: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional
Parteneri culturali: Primăria Comunei Căianu Mic (jud. Bistrița Năsăud), Primăria Comunei Prundu Bârgăului (jud. Bistrița Năsăud), Centrul județean de cultură Bistrița Năsăud, Primăria Comunei Ineu (jud. Arad), Primăria Comunei Sebiș (jud. Arad), Biblioteca Județeană"A. D. Xenopol" Arad, Centrul Județean de cultură Arad, Centrul Municipal de cultură Arad, Filarmonica din Arad, Centrul Municipal pentru Cultură George Coșbuc din Bistrița, Filarmonica "George Enescu" din București
Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Observator cultural, The Culture Hub, Viewfinder Solutions, The Culture Club