COMUNICAT DE PRESA

Violoniștii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru, încă două concerte în Bistrița-Năsăud

După două concerte în județul Bistrița-Năsăud și altele trei în județul Arad, violoniștii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru, se reîntorc în Bistrița-Năsăud cu două concerte pe 7 noiembrie: unul la Centrul Cultural din satul Arcalia, de la ora 13:00 și încă unul, de la ora 19:00, la Palatul Culturii din Bistrița.

Se întâmplă rar să ascultăm noi muzică clasică. Sau, ca să fiu sincer, deloc. A fost ceva extraordinar ce s-a întâmplat astăzi aici. (un domn de aproximativ 40 de ani din Prundu Bârgăului - Bistrița-Năsăud)

Este un sacrificiu pentru cei doi. Nu cred că este ușor pentru ei să ducă astfel de muzică în sate zi după zi. Dar e impresionant că au venit mulți tineri. (un adolescent din Sebiș - Arad)

Pentru mine a fost un experiment. Eu nu am o cultură muzicală, iar în seara asta am venit să văd cum reacționez. și chiar mi-a făcut foarte bine. Și sunt emoționată. Asta face arta, nu? Emoționează. (o doamnă din Ineu - Arad)

Turneul Vioara lui Enescu la sate a început tot ca un experiment și, de peste zece ani, face mult bine oamenilor din localitățile prin care ajunge: îi familiarizează cu sunete cu care nu sunt obișnuiți, le expune celor tineri o alternativă muzicală, emoționează publicul indiferent de vârstă.

După 10 ani de călătorii prin țară alături de pianistul Horia Mihail, anul acesta violonistul Gabriel Croitoru a invitat-o pe fiica sa, violonista Simina Croitoru, să ducă muzica clasică împreună în mai multe localități din România, dar și pe scenele unor orașe precum Arad sau Bistrița.

Eu sunt foarte bucuroasă pentru că peste tot pe unde am trecut, am văzut mulți copii care s-au bucurat împreună cu mine și mi-au spus că vor reveni. Au comunicat cu noi și au recepționat mesajul pe care noi am vrut să îl transmitem prin muzica viorilor. Eu cred în puterea mesajului. Oamenii reacționează la bucurie. Și noi ne-am bucurat cu toții la aceste concerte
. (violonista Simina Croitoru)

De peste un deceniu, violonistul Gabriel Croitoru duce muzica clasică acolo nimeni nu se gândește la ea și caută aceeași bucurie despre care vorbea fiica sa după concertul din orașul Ineu, județul Arad: Dacă măcar o parte dintre cei care s-au bucurat alături de noi zilele acestea vor reveni într-o sală pentru a asculta genul nostru muzical, deja scopul acestui turneu este atins și n-am făcut degeaba drumul până la Bistrița-Năsăud sau Arad. (violonistul Gabriel Croitoru)

După cele două concerte din data de 7 noiembrie, din Arcalia și Bistrița, Turneul Vioara lui Enescu la sate se va încheia cu un recital extraordinar la Ateneul Român, în București, în seara de 19 noiembrie, de la ora 19:00, unde celor doi violoniști li se va alătura și pianistul Horia Mihail.

Spot video Turneul national Vioara lui Enescu 2022
https://youtu.be/WEvVhZeJWIE


PROGRAM TURNEU - VIOARA LUI ENESCU LA SATE 2022

GABRIEL CROITORU - vioară
SIMINA CROITORU - vioară

G. Enescu : Lăutarul
Ch. de Bériot: Duo concertant în sol minor, op. 57 nr. 1
L. Spohr: Duo concertant în Re major, op. 67 nr. 2
H. Wieniawski: Studii-Capricii op.18 nr. 1 și/sau 2 și/sau 4
J. Halvorsen: Capriciu de concert pe teme norvegiene
C. Gardel: La Cumparsita, El dia que me quieras
I. Frolov: Divertimento

PROGRAM - ATENEUL ROMÂN

GABRIEL CROITORU - vioară
SIMINA CROITORU - vioară
HORIA MIHAIL - pian
1. Ch. de Bériot: Duo concertant în sol minor, op. 57 nr. 1
2. H. Wieniawski: Studii-Capricii op.18 nr. 1 și/sau 2 și/sau 4
3. J. Halvorsen: Capriciu de concert pe teme norvegiene
- pauză -
4. D. Șostakovici: Cinci piese pentru două viori și pian
5. I. Frolov: Divertimento, Souvenir, Ragtime
6. P. de Sarasate: Navarra

ITINERAR:

27 octombrie - Căianu Mic (județul Bistrița-Năsăud)
28 octombrie - Prundu Bârgăului (județul Bistrița-Năsăud)
30 octombrie - Ineu (județul Arad)
31 octombrie - Sebiș (județul Arad)
1 noiembrie - Arad - Palatul Culturii
7 noiembrie - Arcalia (județul Bistrița Năsăud)
7 noiembrie - Bistrița - Palatul Culturii
19 noiembrie - București - Ateneul Român - susținut alături de pianistul Horia Mihail


Simina Croitoru a început studiul instrumentului la cinci ani, cu mama sa, Ioana Croitoru. A lucrat cu Gabriel Croitoru, la clasa căruia s-a perfecționat în ciclul de licență și în cel de master la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în anul 2020 a obținut titlul de doctor în muzică. A câștigat importante premii la competiții naționale și internaționale și a susținut numeroase concerte în compania tuturor filarmonicilor din țară, dar și alături de orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China, etc. Din anul 2016 și-a început cariera didactică în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

Gabriel Croitoru este violonistul care a câștigat prin concurs, în anul 2008, privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită"Catedrala", pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Național "George Enescu"). Este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, solist concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat "Transilvan" al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. la Universitatea Națională de Muzică București.

Istoria călătoriilor viorii lui Enescu, din 2012 până în prezent, majoritatea realizate împreună cu pianistul Horia Mihail, este deosebit de diversă, vioara lui Enescu ajungând în cămine culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colțuri ale României, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodată, în săli de sport din licee în care veneau copiii curioși să vadă cum sună o vioară celebră, acolo unde ei aleargă la ora de educație fizică, în orașe mari și mici ale țării și la Sala Radio, în marile săli de concerte din Beijing, Londra, Spania, Portugalia.


Producător: Pro Contemporania
Cu sprijinul: Alliance Healthcare, Aqua Carpatica, JTI
Coproducatori: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional
Parteneri culturali: Primăria Comunei Căianu Mic (jud. Bistrița Năsăud), Primăria Comunei Prundu Bârgăului (jud. Bistrița Năsăud), Centrul județean de cultură Bistrița Năsăud, Primăria Comunei Ineu (jud. Arad), Primăria Comunei Sebiș (jud. Arad), Biblioteca Județeană"A. D. Xenopol" Arad, Centrul Județean de cultură Arad, Centrul Municipal de cultură Arad, Filarmonica din Arad, Centrul Municipal pentru Cultură George Coșbuc din Bistrița, Filarmonica "George Enescu" din București
Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Observator cultural, The Culture Hub, Viewfinder Solutions, The Culture Club