COMUNICAT DE PRESA

De la sate, la Ateneul Român
Vioara lui Enescu la sate - 10 ani. Gabriel Croitoru începe turneul national pe 27 octombrie

Am avut de-a lungul acestor 10 ani doar ecouri pozitive de la oameni care nu au avut niciodata tangența cu muzica noastra și care au ramas impresionați. Unii au promis ca vor reveni, s-au și ținut de cuvânt și în anumite sate unde am ajuns de mai multe ori, i-am regasit. Asta m-a facut sa spun ca acest turneu trebuie sa continue și ca mesajul nostru ajunge la inimile oamenilor. Anul acesta revenim cu o noua ediție. (violonistul Gabriel Croitoru)

Turneul Vioara lui Enescu la sate va începe în doua sate din județul Bistrița-Nasaud: joi, 27 octombrie, în Caianu Mic, iar vineri, 28 octombrie, în Prundu Bârgaului.

Dupa 10 ani de calatorii prin țara alaturi de pianistul Horia Mihail, anul acesta violonistul Gabriel Croitoru a invitat-o pe fiica sa, Simina Croitoru, sa duca muzica clasica împreuna în satele si comunele din România, dar și pe scenele unor mari orașe din țara, urmând ca la finalul turneului, la Ateneul Român din București, sa li se alature și pianistul Horia Mihail. De un deceniu violonistul Gabriel Croitoru duce muzica clasica acolo nimeni nu se gândește la ea. Iar cuvântul care definește aceasta ediție este BUCURIE, spune violonistul înainte cu o zi de începerea turneului: Bucurie, pentru ca se întâmpla. Poate ca nimeni nu a crezut la început ca acest proiect va aduce atâta caldura în locuri în care muzica noastra nu a reușit sa patrunda pâna acum. Așa ca daca ar fi sa caracterizez într-un cuvânt acest turneu pe care îl începem joi, acela ar fi bucurie. (violonistul Gabriel Croitoru)

În 2022, turneul revine într-o noua formula, în care violonistul Gabriel Croitoru, alaturi de fiica sa, Simina Croitoru, duc muzica lui George Enescu la radacinile satului care au inspirat-o, desființând astfel prejudecata ca muzica clasica "nu e pentru toata lumea”. Așa cum Enescu strabatea tara în timpul Primului Razboi Mondial, daruindu-și muzica celor bolnavi, raniți ai razboiului, azi, în versiunea moderna, muzica ajunge la cei care în mod obisnuit nu au acces la astfel de spectacole locuitorii din satele si comunele României.

Turneul va trece prin sate și orașe din județele Bistrița-Nasaud și Arad și se va încheia cu un recital extraordinar la Ateneul Român, în București, în seara de 19 noiembrie, unde celor doi violoniști li se va alatura și pianistul Horia Mihail.

Spot video Turneul national Vioara lui Enescu 2022
https://youtu.be/WEvVhZeJWIE


PROGRAM TURNEU - VIOARA LUI ENESCU LA SATE 2022

GABRIEL CROITORU - vioară
SIMINA CROITORU - vioară

G. Enescu : Lăutarul
Ch. de Bériot: Duo concertant în sol minor, op. 57 nr. 1
L. Spohr: Duo concertant în Re major, op. 67 nr. 2
H. Wieniawski: Studii-Capricii op.18 nr. 1 și/sau 2 și/sau 4
J. Halvorsen: Capriciu de concert pe teme norvegiene
C. Gardel: La Cumparsita, El dia que me quieras
I. Frolov: Divertimento

PROGRAM - ATENEUL ROMÂN

GABRIEL CROITORU - vioară
SIMINA CROITORU - vioară
HORIA MIHAIL - pian
1. Ch. de Bériot: Duo concertant în sol minor, op. 57 nr. 1
2. H. Wieniawski: Studii-Capricii op.18 nr. 1 și/sau 2 și/sau 4
3. J. Halvorsen: Capriciu de concert pe teme norvegiene
- pauză -
4. D. Șostakovici: Cinci piese pentru două viori și pian
5. I. Frolov: Divertimento, Souvenir, Ragtime
6. P. de Sarasate: Navarra

ITINERAR:

27 octombrie - Căianu Mic (județul Bistrița-Năsăud)
28 octombrie - Prundu Bârgăului (județul Bistrița-Năsăud)
30 octombrie - Ineu (județul Arad)
31 octombrie - Sebiș (județul Arad)
1 noiembrie - Arad - Palatul Culturii
7 noiembrie - Arcalia (județul Bistrița Năsăud)
7 noiembrie - Bistrița - Palatul Culturii
19 noiembrie - București - Ateneul Român - susținut alături de pianistul Horia Mihail


Simina Croitoru a început studiul instrumentului la cinci ani, cu mama sa, Ioana Croitoru. A lucrat cu Gabriel Croitoru, la clasa căruia s-a perfecționat în ciclul de licență și în cel de master la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în anul 2020 a obținut titlul de doctor în muzică. A câștigat importante premii la competiții naționale și internaționale și a susținut numeroase concerte în compania tuturor filarmonicilor din țară, dar și alături de orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China, etc. Din anul 2016 și-a început cariera didactică în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

Gabriel Croitoru este violonistul care a câștigat prin concurs, în anul 2008, privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită"Catedrala", pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Național "George Enescu"). Este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, solist concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat "Transilvan" al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. la Universitatea Națională de Muzică București.

Istoria călătoriilor viorii lui Enescu, din 2012 până în prezent, majoritatea realizate împreună cu pianistul Horia Mihail, este deosebit de diversă, vioara lui Enescu ajungând în cămine culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colțuri ale României, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodată, în săli de sport din licee în care veneau copiii curioși să vadă cum sună o vioară celebră, acolo unde ei aleargă la ora de educație fizică, în orașe mari și mici ale țării și la Sala Radio, în marile săli de concerte din Beijing, Londra, Spania, Portugalia.


Producător: Pro Contemporania
Cu sprijinul: Alliance Healthcare, Aqua Carpatica, JTI
Coproducatori: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional
Parteneri culturali: Primăria Comunei Căianu Mic (jud. Bistrița Năsăud), Primăria Comunei Prundu Bârgăului (jud. Bistrița Năsăud), Centrul județean de cultură Bistrița Năsăud, Primăria Comunei Ineu (jud. Arad), Primăria Comunei Sebiș (jud. Arad), Biblioteca Județeană"A. D. Xenopol" Arad, Centrul Județean de cultură Arad, Centrul Municipal de cultură Arad, Filarmonica din Arad, Centrul Municipal pentru Cultură George Coșbuc din Bistrița, Filarmonica "George Enescu" din București
Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Observator cultural, The Culture Hub, Viewfinder Solutions, The Culture Club