COMUNICAT DE PRESA

Gabriel Croitoru continua turneul Vioara lui Enescu la Bucuresti, Pitesti si Deva

Turneul national "Vioara lui Enescu" sustinut de violonistul Gabriel Croitoru împreuna cu pianistul Horia Mihail continua cu a doua parte a Integralei Beethoven. Dupa concertele din iunie si septembrie, în aer liber si în sali din Bucuresti, Focsani, Bârlad, Tecuci, "Vioara lui Enescu" si prima etapa a turneului national din aceasta toamna, din octombrie de la Ploiesti, Slatina si Bucuresti, vor urma alte trei concerte, unul on air si online la Bucuresti si doua cu public la Pitesti si Deva.
Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumita "Catedrala", pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflându-se în patrimoniul Muzeului National "George Enescu") si pianistul Horia Mihail prezinta pe scene din întreaga tara celebrele sonate pentru vioara si pian de Ludwig van Beethoven, a caror integrala o vor realiza în aceasta toamna la Sala Radio, sub semnul aniversarii Beethoven 250, live, on air si on line.
Recitalurile din prima parte a lunii noiembrie sunt programate pe 5 noiembrie, ora 19, la Sala Radio, de unde concertul (fara public) va fi transmis on air si on line pe frecventele si siteurile posturilor Radio România Cultural si Radio România Muzical, pe 6 noiembrie, ora 19, la Sala Filarmonicii din Pitesti si 7 noiembrie, ora 19, la Sala "Pro Arte" a Colegiului National Decebal din Deva, concertele din 6 si 7 noiembrie fiind cu public. Vor putea fi ascultate live sonatele pentru vioara si pian nr. 1 în Re major, op. 12, nr. 5 în Fa major, op. 24 - Sonata primaverii si nr. 8 în Sol major, op. 30 de Ludwig van Beethoven.
Inclasificabil în interiorul propriei sale creatii, Beethoven este în aceeasi situatie daca ne raportam la categoriile istorice. Clasic sau romantic? Beethoven pare sa depaseasca fara greutate aceste alternative în care încercam sa-l închidem. La hotarele a doua universuri spirituale, creatia lui se sustrage, prin natura ei, istoriei: singulara, permanent aflata în prezent, aceasta creatie este moderna, defineste, clarifica, concretizeaza notiunea însasi de modernitate – notiune pe care, la rândul sau, omul modern o explica, o recreeaza, o modeleaza în limbajul lui propriu. În dialogul pe care fiecare generatie, fiecare individ îl are cu opera beethoveniana, aceasta se arata mai actuala si mai inovatoare ca niciodata.
A trecut peste un secol de când George Enescu strabatea tara în timpul Primului Razboi Mondial alaturi de vioara sa, pentru a-si duce muzica catre cei bolnavi, raniti în razboi, oameni aflati în necazuri si nevoi. Acelasi instrument – gratie altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a câstigat prin concurs dreptul de a cânta la "Catedrala", cum este denumita celebra vioara construita de marele Guarneri del Gesu – participa la aceeasi nobila misiune: aceea de a duce muzica în întreaga tara, acolo unde este mai mare nevoie de ea.
Gabriel Croitoru : "Am marea bucurie de a fi câstigat în urma cu mai multi ani dreptul de utilizare a viorii "Catedrala", construita de Giuseppe Guarneri, supranumit "del Gesu" care i-a apartinut Maestrului, aflata astazi în custodia Muzeului National "George Enescu". Nu cred ca exista bucurie mai mare decât aceea de a fi parte din viata unui instrument de o asemenea valoare, care a trecut în cele trei secole de existenta prin mâinile foarte multor violonisti de exceptie. Spun de exceptie, prin prisma felului în care s-a pastrat acest instrument, stiut fiind faptul ca orice instrument cu corzi trebuie cântat pentru a-si pastra si chiar îmbunatati calitatile sonore. Lemnul – de provenienta româneasca, se pare – din care au fost construite aceste viori, s-a uscat în timp, dar, în acelasi timp, vibrând odata cu sufletele celor care l-au mânuit de-a lungul anilor, a evoluat. Aceasta vibratie înca se transmite catre cei care vin sa ne asculte în sala de concert sau în turneele pe care le-am întreprins în ultimii ani alaturi de pianistul Horia Mihail. Turneul "Vioara lui George Enescu", devenit deja un brand, a bucurat sufletele multor oameni veniti sa ne asculte povestile despre instrument, despre lucrarile interpretate si, nu în ultimul rând, despre continuarea traditiei pe care George Enescu a deschis-o acum mai bine de un secol, aceea de a aduce alinare, un strop de muzica buna, acolo unde nu ar fi avut acces, adica la sate, prin parcuri si prin licee."
Daca la primele editii sondam teritoriul virgin al caminelor culturale din sate aflate în cele mai îndepartate colturi ale României, unde sunetul muzicii clasice nu ajunsese niciodata, au fost mai apoi turnee în care vioara lui Enescu a mers în cautarea pianelor calatoare lasate în diferite orase ale tarii de Horia Mihail si, evident, la Sala Radio. Si ani în care a ajuns sa cânte la Beijing, la Londra, în Spania, Portugalia. Iar în 2021 se pregateste sa ajunga la Tokyo. Turneul national Vioara lui Enescu va continua în noiembrie 2020 cu a treia parte a integralei.

https://youtu.be/uPCmq4_o1vg

5 noiembrie, ora 19 - Bucuresti, on air si online de la Sala Radio
6 noiembrie, ora 19 – Pitesti, Sala Filarmonicii
7 noiembrie, ora 19 – Deva, Sala "Pro Arte" a Colegiului National Decebal

Integrala Beethoven - II

L. van Beethoven: 
Sonata nr. 1 în Re major, op. 12
Sonata nr. 5 în Fa major, op. 24 - Sonata primaverii
Sonata nr. 8 în Sol major, op. 30

Producator: Pro Contemporania

Coproducatori : Radio România si TVR 3

Cu sprijinul: JTI, ALRO Slatina, ORKLA Foods, Nucleo, Piccolo Maestro, Senia Music, Muzeul National "George Enescu", Mercure Hotels, The Culture Hub

Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agentia de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, The Culture Club.

Parteneri culturali : Orchestrele si Corurile Radio România, Primaria Capitalei, prin creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, Centrul pentru Cultura si Arte "Carmen Saeculare", Consiliul Judetean Neamt, Fundatia Pelin din Tecuci, Hubart Agency SRL, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad, Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiesti, Centrul cultural "Eugen Ionescu" din Slatina, Filarmonica de Stat din Pitesti, Centrul Cultural "Dragan Muntean" Deva, Primaria din Deva.