COMUNICAT DE PRESA

Vioara lui George Enescu ajunge la Izmir
Un concert marca ICR Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizeaza un concert extraordinar sustinut de doi violonisti de exceptie: Gabriel Croitoru si Simina Croitoru, tata si fiica, doi muzicieni cu zeci de premii nationale si internationale. 

În data de 7 noiembrie 2017, de la ora ora 20.00, în sala de concerte a Centrului Cultural Ahmed Adnan Saygun din Izmir intra în scena vioara, cunoscuta si sub numele de "Catedrala" pentru acordurile sale impunatoare, un instrument care dateaza din 1731, creat de Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesů) si care i-a apartinut marelui compozitor George Enescu. Gabriel Croitoru va interpreta pe vioara Guarnieri del Gesů, care se afla în prezent în administrarea Muzeului National „George Enescu” din România.

Daca ar fi sa raspundem provocarii unui joc de imaginatie, am spune ca vioara lui Guarnerius este cel de-al treilea personaj principal al concertului extraordinar de la Izmir.

Patrimoniul cultural al României detine doua dintre cele mai valoroase viori ale omenirii: Stradivarius si Guarneri. Conform cataloagelor internationale, în lume exista mai putin de 400 de viori Stradivarius si aproape 200 facute de Giusseppe Guarneri. Însusi George Enescu spunea despre instrumente: “Daca as face o comparatie, Stradivarius l-as putea compara cu o soprana lejera, iar Guarnerius cu o mezzosoprana dramatica.”

De aproape sapte ani cele mai valoroase instrumente muzicale pe care le are România pot fi vazute si ascultate în concerte. Doi violonisti au ales sa aduca în fata publicului sunetul perfectiiunii al carui secret nimeni nu a reusit sa îl desluseasca pâna acum.

Violonistul Gabriel Croitoru este câstigatorul Premiului I al Concursului International de vioara Henryk Wieniawski de la Lublin, Polonia, 1979 si al Concursului International de vioara Pablo Sarasate, de la Pamplona, Spania, 1991, precum si al Premiului pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de Sarasate. Este de asemenea câstigatorul multor altor premii importante, printe care: Premiul al-II- lea (premiul întâi neacordat) la Concursul International de vioara “Tibor Varga” de la Sion, Elvetia, Premiul al-III-lea la Concursul International de vioara “N. Paganini” de la Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul International de vioara “Fritz Kreisler”de la Viena, Austria si a fost catalogat de catre presa franceza de specialitate, ca “un violinist exceptional, având o tehnica impecabila”, dupa ce violonistul român a câstigat Premiul al-II-lea (premiul I neacordat) la Concursul International de vioara “ Zino Francescatti” de la Aix-en-Provence, Franta - 1987.

Gabriel Croitoru a înregistrat pe CD în anul 1988, având alaturi Orchestra Filarmonicii din Nisa, dirijata de Claude Bardon, Concertul nr.1 de N. Paganini, precum si Concertul pentru vioara si orchestra de P.I.Ceaikovski. În 1994, Orchestra Simfonica din Malaga (Spania), dirijata de Jacques Bodmer, l-a acompaniat pe Gabriel Croitoru, atunci când pentru prima oara a fost realizata pe CD, atât în Spania, cât si în întreaga lume, Integrala lucrarilor pentru vioara si orchestra ale lui Pablo Sarasate, rezultând un set de 3 CD-uri. De asemenea, a realizat în compania Orchestrei Filarmonice din Târgu-Mures, dirijate de Romeo Rîmbu, un CD cu Concertul de Luciano Simoni. Alte doua aparitii pe CD au fost realizate în trio-ul de Valentin Gheorghiu, compozitorul fiind la pian, iar la violoncel, Marin Cazacu, precum si o imprimare din concertul sustinut alaturi de Corul ”Madrigal”, unul dintre colaboratorii fideli.

Gabriel Croitoru si-a facut aparitia ca solist cu orchestra în peste 1.000 de concerte publice, atât în Asia, cât si în Europa, în compania unor orchestre importante, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra, String Festival of Lucerne Chamber Orchestra si multe altele.

Gabriel Croitoru a sustinut recitaluri în numeroase tari: Franta, Spania, Germania, China, Bulgaria, U.S.A., Rusia, Ungaria, România etc. si a luat parte la doua cursuri de maiestrie si perfectionare: unul cu prestigiosul violinist Salvattore Accardo, în 1982 si celalalt, cu Zino Francescatti, în 1988.

Gabriel Croitoru si-a facut studiile muzicale ca violonist în România, unde a absolvit Liceul de Muzica din Bucuresti în 1983, la clasa Prof. Mihai Constantinescu si Conservatorul de Muzica din Bucuresti, în 1987, la clasa Prof. Modest Iftinchi. În paralel a lucrat si cu prof. Stefan Gheorghiu.

Gabriel Croitoru este în prezent solist concertist al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiesti, din anul 1987, este de asemenea membru al Cvartetului de Stat “Transilvan” al Filarmonicii Transilvania din Cluj, având calitatea de solist cvartet si în acelasi timp este profesor univ. dr. la Universitatea de Muzica din Bucuresti. Din anul 2006, a obtinut titlul de Doctor în muzica la aceeasi Universitate, avându-l ca îndrumator pe prof. Octavian Lazar Cosma, cu tema „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativa ?i fantezie componistica”. Concertele anuale ale lui Gabriel Croitoru ating cu usurinta 50, depasind de cele mai multe ori aceasta cifra.

În 1998, Gabriel Croitoru a câstigat Concursul organizat de Ministerul Culturii, în colaborare cu Fundatia Internationala ”I. Voicu”, pentru atribuirea dreptului de folosinta asupra singurei viori Stradivarius (supranumita Elder), vioara ce a fost cântata în ultimele decenii de cunoscutul violinist Ion Voicu.

În 2008, violonistul a câstigat dreptul de folosinta asupra viorii construite de celebrul lutier Joseph Guarnerius, în anul 1730, vioara ce a apartinut celebrului muzician român George Enescu, Gabriel Croitoru devenind astfel singurul violonist român ce a câstigat dreptul de a utiliza ambele viori. În prezent, violonistul cânta pe acest faimos instrument, care este supranumit si ”Catedrala”, datorita sunetului sau.

De-a lungul anilor, Gabriel Croitoru a participat ca membru în juriu la multe concursuri nationale si internationale. Printre premiile obtinute retinem: 1979, Premiul I la Concursul International de vioara “Henryk Wieniawski“, Lublin, Polonia, 1983, Premiul special al juriului la Concursul International de vioara “Fritz Kreisler”, Viena, Austria, 1984, Premiul special al juriului si Bursa Fundatiei Samson-Francois la Concursul International de vioara “Jacques Thibaud”, Paris, Franta, 1985, Premiul al-II-lea la Concursul International de vioara “Tibor Varga”, Sion, Elvetia, 1985, Premiul al-III-lea la Concursul International de vioara ”Niccolo Paganini”, Genova, Italia, 1987, Premiul al-II-lea la Concursul International de vioara “Zino Francescatti”, Aix en Provence, Franta, 1991, Premiul I si Premiul special pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de Sarasate la Concursul International de vioara “Pablo Sarasate”, Pamplona, Spania.

A cântat ca solist cu orchestre internationale, ca: London Royal Philharmonic (Marea Britanie), Gewandhaus Leipzig Orchestra (Germania), Queen Sofia Chamber Music Orchestra (Madrid, Spania), Festival Strings of Lucern Chamber Orchestra (Elvetia), Monte-Carlo Symphony (Monaco), Salonic Symphony (Grecia), Malaga Orchestra (Spania), Sevilla Symphony (Spania), Galicia Symphony (Spania), Pamplona Symphony (Spania), Cannes Symphony (Franta), Marseille Orchestral Ensemble (Franta), Nice Philharmonic (Franta), Lyon Symphony (Franta), South-west Symphony (Florida-U.S.A.); dar si orchestre românesti (Filarmonici): Bucuresti, Bacau, Brasov, Botosani, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Constanta, Iasi, Ploiesti, Timisoara, Târgu-Mures, Târgovi?te, Oradea, Satu-Mare, Arad, Râmnicu-Vâlcea, Galati, precum si Orchestra Nationala Radio.

A colaborat cu numerosi dirijori: Leopold Hager, Jacques Bodmer, Odon Alonso, Arturo Tamayo, Emanuel Krivinne, Rudolf Baumgartner, Jean Leber, Michel Tabachnik, Paul Nadler, Hiroaki Masuda, Claude Bardon, Alan Tongue, Cem Mansur, Horia Andreescu, Ion Baciu, Ludovic Baci, Iosif Conta, Cristian Brâncusi, Paul Popescu, Ovidiu Balan, Romeo Râmbu, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Petre Sbârcea, Dorin Frandes, Camil Marinescu, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Valentin Doni, Ilarion Ionescu - Galati si multi altii.

Gabriel Croitoru a sutinut recitaluri solo sau în formatii de camera în: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, China, Italia, Bulgaria, Ungaria, U.S.A., Rusia, Republica Ceha, România.

Repertoriul sau cuprinde o serie vasta de compozi?ii: J.S. Bach- Concertul pentru vioara no.1 în la minor, Concertul pentru vioara no.2 în Mi Major, Concertul în re minor pentru 2 viori; L.W. Beethoven- Concertul în Re Major pentru vioara,op.61, Triplu concert pentru vioara,violoncel si pian; J.Brahms - Concertul în Re Major pentru vioara,op.77, Dublu concert pentru vioara si violoncel; Berger - Concertul pt.vioara; M. Bruch - Concertul nr.2 în sol minor pentru vioara, Fantezia Scotiana; Capoianu - Concertul pentru vioara; P. Constantinescu - Concertul pentru vioara, Triplu concert pentru vioara,violoncel si pian; Didu - Concertul pentru vioara; A. Dvorak - Concertul pentru vioara în la minor; Elgar - Concertul pentru vioara; E. Glasunow - Concertul pentru vioara; E. Lalo - Simfonia Spaniola pentru vioara; Mendelssohn - Concertul în mi minor pentru vioara; W.A. Mozart – Concertele pentru vioara nr.1,2,3,4,5, Simfonia concertanta pt.vioara si viola; Paganini - Concertele pentru vioara nr.1.si nr. 2.; S. Prokofiev - Concertul nr.2 în sol minor pentru vioara; C. Saint-Saens - Concertul nr.3 în si minor vioara; J. Sibelius - Concertul în re minor, op.47 pentru vioara; Simoni - Concertul pentru vioara; Shostakovich - Concertul pentru vioara; Stravinsky - Concertul pentru vioara; Szymanovsky - Concertul nr.2 pentru vioara; P. Tschaikovski - Concertul în Re Major,op.35 pentru vioara; Vieuxtemps - Concertele nr.4 si nr.5 pentru vioara; A. Vivaldi - “Anotimpurile”, pentru 2,3,4 viori; H. Wieniawski - Concertele nr.1.si nr.2 pentru vioara.

Fiica violonistului Gabriel Croitoru îi calca pe urme prin calitati mostenite si o munca asidua. Simina Croitoru s-a nascut în anul 1990, la Bucuresti si este câstigatoarea a numeroase premii la concursuri nationale si internationale de muzica clasica. Primul concert cu orchestra l-a sustinut la vârsta de 8 ani, pe scena de concert a Salii Radio din Bucuresti, alaturi de Andrei Dinescu, sub bagheta dirijorului Madalin Voicu.

De la debut si pâna azi, a sustinut numeroase concerte si recitaluri camerale, însumând peste 200 de aparitii pe scenele de concert din România, Germania, Italia, Slovenia, Turcia, Austria, Elvetia, Franta, Finlanda, China, America de Sud etc. Alaturi de alte numeroase manifestari artistice, precum si emisiuni radio si T.V. sau imprimari, Simina Croitoru a desfasurat, înca din timpul liceului, o activitate sustinuta si ca instrumentist în orchestra, acumulând experienta în calitate de concert-maestru în colaborari cu numeroase orchestre, activitate neîntrerupta de-a lungul anilor. 

Studiile le-a urmat la Liceul de muzica “G. Enescu”, Bucuresti, între anii 2005 si 2009, la clasa de vioara a profesoarei Carmen Runceanu. A urmat apoi, în perioada 2009-2010, Universitatea “Franz Liszt”, Weimar, Germania, avându-l ca profesor pe Friedemann Eichorn. În 2010 devine studenta la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, la clasa Profesor Gabriel Croitoru, la care continua între 2013 ?i 2015 clasa de Master, tot în cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti. Din 2016, Simina Croitoru a devenit Asistent profesor si doctorand la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

Printre premiile obtinute, notam: 1997, Premiul I la Concursul international “George Georgescu”, Premiul I la Concursul national “Remember Enescu”, Marele Premiu la Concursul national “Paul Constantinescu”, 1998, Marele Premiu la Concursul international “Citta di Stresa”, Italia, Premiul I la Concursul national “Sigismund Toduta”, 1999, Premiul I la Concursul international “Jeunesses Musicales”, 2000, Premiul I la Olimpiada Nationala, 2001, Premiul I la Olimpiada Nationala, 2002, Premiul I si Premiul Special al juriului la Concursul national “Garabet Avachian”, 2003, Premiul I la Olimpiada Nationala, Trofeul “Lira de Aur” la Concursul national “Ciprian Porumbescu”, Premiul I la Concursul international “Giovani Talenti – Rovere d`Oro”, 2004, MareleTrofeu la Concursul international “W.A.Mozart”, 2005, Premiul I la Concursul national “Mihail Jora”, 2006, Premiul I la Olimpiada Nationala, Premiul pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de Mozart la Olimpiada Nationala, Premiul I la Concursul international “Cornelia Bronzetti”, Premiul pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de Enescu la Concursul international “Cornelia Bronzetti”, 2007, Premiul I la Olimpiada Nationala, 2008, Premiul II la Concursul international “Ion Voicu”, Premiu Special pentru cea mai buna interpretare de Mozart la Concursul international “Ion Voicu”, Premiul II la Concursul international de muzica de camera “W.A.Mozart”, 2012, Marele Premiu la Concursul national “Victor Giuleanu”, sectiunea muzica de camera.

Simina Croitoru a sustinut numeroase concerte cu orchestre nationale si internationale: Filarmonica din Vaasa (Finlanda), Filarmonica Simfonica din Jena (Germania), Orchestra Simfonica din Sondershausen (Germania), Orchestra din Wernigerode (Germania), Filarmonica din Chisinau (Moldova), Orchestra internationala de tineret C.E.I., Filarmonica Bucuresti, Orchestra de camera Radio, Filarmonica din Bacau, Filarmonica din Brasov, Filarmonica Botosani, Filarmonica din Cluj, Filarmonica din Craiova, Filarmonica din Sibiu, Filarmonica din Iasi, Filarmonica din Ploiesti, Filarmonica din Timisoara, Filarmonica din Târgu-Mures, Filarmonica din Oradea, Filarmonica din Satu-Mare, Filarmonica din Arad, Filarmonica din Râmnicu-Vâlcea, Orchestra Simfonica Galati, Orchestra "E. Nichifor", Orchestra “Jeunnesses Musicales”, Orchestra U.N.M.B., Orchestra "Ion Voicu", Camerata Regala, Orchestra Româna de Tineret.

Printre colaboratorii si dirijorii cu care a lucrat mentionam: Valentin Gheorghiu, Gabriel Croitoru, Marin Cazacu, Razvan Suma, Toma Popovici, Liviu Prunaru, Mihai Ungureanu; Amaury du Closel, Igor Coretti, Jin Wang, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Vlad Conta, Emanuel Elenescu, Paul Popescu, Romeo Rimbu, Ilarion Ionescu Galati, Petre Sbârcea, Cristian Brâncusi, Ovidiu Balan, Alexandru Iosub, Valentin Doni etc.

Repertoriul Siminei Croitoru este unul bogat si divers: Bach - Concertul pentru vioara si orchestra în Mi Major, Concertul pentru vioara si orchestra în la minor, Concertul pentru doua viori si orchestra în re minor; Beethoven - Concertul pentru vioara si orchestra, Triplu concert pentru vioara, violoncel, pian si orchestra; Brahms - Concertul pentru vioara si orchestra, Dublu concert pentru vioara, violoncel si orchestra; Bruch - Concertul pentru vioara si orchestra în sol minor; Ceaikovski - Concertul pentru vioara si orchestra; Dvorak - Trio “Dumky”; Haydn - Concertul pentru vioara în sol minor, Dublu concert pentru vioara, pian si orchestra; Lalo - Simfonia Spaniola pentru vioara si orchestra; Mendelssohn - Concertul pentru vioara si orchestra; Mozart - Concertul nr. 3 pentru vioara si orchestra în Sol Major, Concertul nr. 4 pentru vioara si orchestra în Re Major, Concertul nr. 5 pentru vioara si orchestra în La Major, Simfonia Concertanta pentru vioara, viola si orchestra; Paganini - Concertul nr. 1 pentru vioara si orchestra, Concertul nr. 2 pentru vioara si orchestra; Piazzolla - Anotimpurile; Prokofiev - Concertul nr. 2 pentru vioara si orchestra; Sibelius -Concertul pentru vioara si orchestra; Stravinski - Concertul pentru vioara si orchestra; Vivaldi - Concertul pentru vioara si orchestra în la minor, Concertul pentru vioara si orchestra în Mi Major, Concertul pentru doua viori si orchestra, Concertul pentru patru viori si orchestra, Anotimpurile; Voda - Concertul pentru vioara si orchestra; Wieniawski - Concertul nr. 1 pentru vioara si orchestra.


Repertoriul concertului extraordinar de la Izmir include:

Charles Beriot - Duo Concertant op. 57
Louis Spohr - Grand Duo op. 67, nr. 2
Henryk Wieniawski - Etudes-caprice op. 18, nr. 1 ?i 2
Johan Halvorsen - Concert-Caprice pe teme norvegiene.
Carlos Gardell - La Cumparsita si El dia que me quieras
Ciprian Porumbescu – Balada
George Enescu – Lautarul

Concertul se va desfasura la Centrul Cultural Ahmed Adnan. Cu o suprafata totala de 29.500 de metri patrati, Ahmed Adnan Saygun este unul dintre cele mai calificate centre de arta din Turcia, cu o structura potrivita si pentru evenimente în aer liber. Centrul, care a fost construit de municipalitatea Izmir, are prima sala de concerte de clasa mondiala a Turciei. În 1907, centrul de arta a primit numele celui mai renumit compozitor si muzician nascut în Izmir, Ahmed Adnan Saygun.

Partenerii ICR Istanbul pentru acest eveniment sunt: Consulatul General al României de la Izmir; Muzeul National "George Enescu"; Centrul Cultural Ahmed Adnan Saygun din Izmir. Intrarea la concert este libera. - transmite ICR Istanbul.

Contact:
Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul
Siraselviler Cad. 21, Taksim, Beyoglu, Istanbul
tel:(+90212) 292 43 45
fax:(+90212) 292 46 26
email: icr.istanbul@icr.ro
www.icr.ro