COMUNICAT DE PRESA

Vioara lui Enescu va fi ascultata la Teatrelli

Spectatorii de la Teatrelli vor avea privilegiul de a asculta pe 24 octombrie 2017, de la ora 19.00, sunetul unei viori cu o istorie speciala și de a aprecia prestația a doi artiști de talie internaționala: Gabriel Croitoru și Horia Mihail.

Recitalul Vioara lui George Enescu este organizat de Primaria Municipiului Bucuresti prin CREART si Radio România.

Vioara Guarnieri - cunoscuta si sub numele de "Catedrala", pentru acordurile sale impunatoare - dateaza din 1731 și poarta semnatura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Aceasta origine îi justifica valoarea, comparabila doar cu instrumentele realizate de Stradivari. Vioara a fost cumparata de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor ai violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius, cumparat în 1898 de Ministerul Instructiunii Publice, condus, pe atunci, de Spiru Haret.

"Este o vioara foarte speciala care a apartinut maestrului George Enescu. Actualmente, este în patrimoniul Muzeului National "George Enescu" . Ea s-a întors în tara dupa moartea maestrului, prin intermediul maestrului Yehudi Menuhin, care a returnat viorile pe care le avea în custodie de la moartea lui Enescu. Menuhin le avea, de fapt, pe toate în custodie. El le-a predat Marucai Cantacuzino care, la rândul ei, s-a întors în România cu toate instrumentele si le-a donat viitorului muzeu, caci pe vremea aceea înca nu exista Muzeul National "George Enescu" . Iata, asa s-a întâmplat, ca vioara a ajuns în foarte bune conditii, dupa 50 de ani de la moartea maestrului, sa fie din nou auzita atât pe scenele muzicale ale României cât si în strainatate." (Gabriel Croitoru)

De la moartea lui George Enescu, niciun alt violonist nu a mai cântat la vioara Guarnieri, aceasta fiind pastrata în condiții de siguranța, la București, pâna în anul 2008 când magnificul instrument, "Catedrala", a revenit în circuitul concertistic, fiind data în folosința violonistului Gabriel Croitoru. Evenimentul a avut loc în urma unui concurs al Ministerului Culturii și Cultelor, organizat împreuna cu Muzeul Național "George Enescu"

De atunci Gabriel Croitoru a purtat-o pe scene de concert din România și din lume, dar dus-o și în sate, școli, parcuri, pentru a se bucura de muzica de calitate cât mai mulți oameni de vârste și condiții diferite, de a le veni în întâmpinare cu gandul ca pe viitor vor deveni pote obișnuiți ai salilor de concert.

Periplul din aceasta toamna, început cu patru recitaluri în parcurile bucureștene și continuat în mai multe localitați din țara, se va încheia la Teatrelli, unde cei doi vor interpreta din nou frumosul și accesibilul program pregatit, o incursiune prin epoci și geografii muzicale diferite, ale carui piese de rezistența au fost Baladele lui Enescu și Porumbescu, cele care au facut sa vibreze inimile românilor de pretutindeni.

Dar bineînțeles ca niciun instrument nu este pe deplin pus în valoare daca nu este mânuit cu maiestrie. Cu peste 1.000 de aparitii scenice violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogata prezenta în viata muzicala. Dinamismul, elocventa interpretarilor sale au putut fi constatate de public în concerte si recitaluri sustinute pe scenele tuturor Filarmonicilor din România si pe podiumuri de concert din întreaga lume. Gabriel Croitoru a aparut ca solist în compania unor orchestre importante, cum ar fi: London Royal Philharmonic, "Gewandhaus Orchester" Leipzig, Orchestra de camera "Regina Sofia", Festival String of Lucern Chamber Orchestra, Orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South-west Symphony. A sustinut recitaluri în: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Ceha, China, Bulgaria, S.U.A., tari din fosta URSS, Ungaria, România.

Din parcursul evolutiei sale artistice, ca un factor major al progresului sau, se evidentiaza participarea la viata competitionala nationala si internationala. În tara, Gabriel Croitoru a participat si a câstigat numai Premii I la toate editiile concursului "Cântarea României", este detinatorul Marelui premiu si al trofeului "Lira de Aur" de la Concursul National de Interpretare Instrumentala "C.Porumbescu" Suceava. Este câstigatorul Premiului I la Concursul International de vioara "Henryk Wieniawski" Lublin, Polonia (1979) si la Concursul International de vioara "Pablo Sarasate" Pamplona, Spania (1991), precum si al Premiului pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de Sarasate. Este de asemenea câstigatorul multor altor premii importante, printre care: Premiul II (premiul întâi neacordat) la Concursul International de vioara "Tibor Varga" Sion, Elvetia, Premiul al III-lea la Concursul "N.Paganini" Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul "Fritz Kreisler", Viena, Austria si a fost catalogat de catre presa franceza de specialitate, ca "un violonist exceptional, având o tehnica impecabila", dupa ce a câstigat Premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul International "Zino Francescatti" Aix-en-Provence, Franta (1987).
Arta sa interpretativa a fost captata si se regaseste în numeroase înregistrari pentru fonoteca Societatii Române de Radiodifuziune (în perioada 1987 - 2008) si pe mai multe CD-uri.

Pentru detalii va invitam sa consultati site-ul www.vioaraluienescu.ro.

Coproducatori :Radio România Cultural, Radio România Regional și TVR 3
Parteneri: Accendo, Senia Music, Muzeul National George Enescu
Sponsor: Vimetco-Alro Slatina

Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualitați, Observator Cultural, România TV, Catavencii, Zile si Nopti, Agentia de carte, Actualitatea Muzicala, Ziarul Metropolis, Media Trust