COMUNICAT DE PRESA

Povestea viorii lui George Enescu merge mai departe

Povestea viorii Guarneri del Gesu, un instrument istoric pe care a cântat în trecut însusi George Enescu, continua în perioada 12-19 septembrie 2017. Daca la Bucuresti marele compozitor este omagiat de mari orchestre, interpreti si dirijori de pe întreg mapamondul, violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail merg în localitati mai mari sau mai mici din tara, ducând muzica mai aproape de oameni, asa cum însusi Enescu obisnuia sa faca.

Turneul Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, ajunge anul acesta la Alba Iulia, Deva, Pucioasa, Tulcea si Slatina.

Vioara Guarneri del Gesu, supranumita Catedrala, pentru sunetul sau unic, aflata în patrimoniul Muzeului National George Enescu, este instrumentul de care Gabriel Croitoru s-a îndragostit:

“Eu, la rândul meu, am o vioara veche italiana, care se pare ca face parte dintre viorile importante. Înca nu stiu exact ce mester lutier a faurit-o. Însa mi s-a spus de foarte multa lume ca e dintre cele mari si m-am dus, foarte încrezator, cu vioara mea la Muzeul Enescu sa vad si eu cum suna, comparativ cu un Guarneri, bineînteles. Acolo, toata lumea încântata... Au închis portile muzeului si au venit sa asiste, caci nimeni nu vazuse, cu foarte mici exceptii, instrumentul. Asadar, le-am scos. A mea era mult mai aratoasa decât aceasta vioara Guarneri. Am tras doua note pe a mea si apoi, când am pus mâna pe Guarneri, am si strâns-o repede pe-a mea. Nu era cale de întors, era mult mai stralucitoare. Cu toate ca, iata, dupa 50 de ani în care nu fusese cântata decât foarte rar, ocazional, vioara s-a pastrat, din fericire, în conditii foarte bune, datorita seifurilor si tuturor sistemelor de conservare de la muzeu. Insa, toata lumea recunoaste ca, de când a reînceput sa sune pe scena, îsi redobândeste, de la un an la altul, calitati pe care, cu siguranta, le-a avut înainte”, povesteste violonistul.

Cei doi muzicieni au pregatit un program ce cuprinde piese de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian.

Pentru detalii despre turneu, va invitam sa consultati site-ul www.vioaraluienescu.ro


ITINERAR TURNEU:
12 septembrie, Alba Iulia, Casa de cultura
13 septembrie, Deva, Sala Pro Arte
16 septembrie, Pucioasa, Centrul Cultural European
17 septembrie, Tulcea, Teatrul “Jean Bart”
19 septembrie, Slatina - Centrul cultural “Eugen Ionescu”

Recitalurile incep la ora 19.00.

Un proiect: Radio România

Organizator: Centrul Cultural Media Radio România

Coproducatori : Radio România Cultural, Radio România Regional și TVR 3

Parteneri: Accendo, Senia Music, Muzeul National George Enescu

Sponsor: Vimetco-Alro Slatina

Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualitați, Observator Cultural,România TV, Catavencii, Zile si Nopti, Agentia de carte, Actualitatea Muzicala, Ziarul Metropolis, Media Trust.

Parteneri culturali: Municipiul Alba Iulia, Asociația Culturala ”DevArt”, Colegiul Național Decebal Deva, Primaria Pucioasa,Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociația Culturala Center Inter Art, Primaria Slatina.