COMUNICAT DE PRESA

Duelul Viorilor si Vioara lui Enescu în 3 orase din Spania cu prilejul Zilei Nationale a României

“Duelul Viorilor” si “Vioara lui Enescu”, proiectele Radio România care au umplut pâna la refuz salile din tara în aceasta toamna, vor încânta, cu prilejul Zilei Nationale a României, spectatorii trei orase importante ale Spaniei: Madrid, Barcelona si Zaragoza. Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Ambasada României în Spania, Consulatul General al României la Barcelona, Consulatul României la Zaragoza si în parteneriat cu Radio România, organizeaza în perioada 25-30 noiembrie trei concerte de vioara si pian.

Duelul viorilor: Stradivarius vs. Guarneri la Zaragoza si Madrid

Concertele din Zaragoza, din data de 25 noiembrie, si Madrid, din data de 28 decembrie, reiau turneul de succes Duelul viorilor: Stradivarius vs. Guarneri pe care violonistii Gabriel Croitoru si Liviu Prunaru, acompania?i de pianistul Horia Mihail, l-au sustinut în 11 orase din România si Republica Moldova. Duelul este doar un pretext pentru a antrena într-un concert spectaculos performantele a doua instrumente legendare si maiestria unor nume consacrate ale concertisticii, iar competitia nu poate avea decât un singur câstigatator - publicul.

Gabriel Croitoru va concerta pe vioara ''Catedrala'', ce dateaza din 1731 si poarta semnatura lutierului Giuseppe Antonio Guarnieri si care i-a apartinut compozitorului George Enescu, în vreme ce Liviu Prunaru va interpreta pe vioara Stradivarius ''Pachoud" din 1694. Programul concertelor de la Auditoriul din Zaragoza, respectiv CaixaForum din Madrid, include lucrari ale compozitorilor Niccolň Paganini, Joachim Raff, Antonio Bazzini, Henryk Wieniawski, P. I. Ceaikovski, F. Kreisler - Chopin, A. Haciaturian, Isaac Albéniz, Pablo de Sarasate - Chopin, Igor Alexandrovici Frolov, Carlos Gardel, Ángel Villoldo, Augusto Berto si Gerardo Matos Rodríguez.

Vioara lui Enescu în concert la Barcelona

Dupa Madrid si Zaragoza, Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail vor însoti publicul într-o calatorie muzicala inedita la Barcelona, în auditoriul CaixaForum, în data de 30 noiembrie, interpretând compozitii de Edvard Grieg, George Enescu, Edward Elgar, Heinz Provost, Fritz Kreisler si Pablo de Sarasate.

Liviu Prunaru, concert-maestru al ansamblului Royal Concertgebouw Amsterdam, concerteaza în calitate de solist alaturi de orchestre celebre precum Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Mayo din Buenos Aires ori Orchestra de camera din Indianapolis. Fie ca solist-concertist, fie în recitaluri, violonistul cânta frecvent în toate marile orase ale lumii si este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase precum cele de la Bruxelles, Buenos Aires, Evian, Atena, Salzburg si Bucuresti. Violonistul a înregistrat numeroase CD-uri cu ansamblul Camerata Lysy.

Gabriel Croitoru este o prezenta binecunoscuta în viata muzicala româneasca a ultimilor ani în tripla postura de solist-concertist al Filarmonicii din Ploiesti, membru al Cvartetului Transilvan al Filarmonicii din Cluj-Napoca si profesor universitar la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. A aparut ca solist în compania unor orchestre importante precum London Royal Philharmonic, „Gewandhaus Orcheter” Leipzig, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ori Filarmonica din Cannes. Virtuozitatea sa a fost recompensata cu numeroase premii la competitii internationale, dintre care amintim concursul „Tibor Varga” de la Sion, concursul „N. Paganini” de la Genova si concursul „Fritz Kreisler” de la Viena.

Pianistul Horia Mihail a sustinut concerte, recitaluri solo si de muzica de camera în 18 tari, colaborând cu artisti cunoscuti precum Roman Totenberg, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz si Nathaniel Rosen. Din 2002, Horia Mihail este solist al Filarmonicii din Brasov si membru al cunoscutei formatii „Romanian Piano Trio”, alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si celistul Razvan Suma, cu care a sustinut o serie de concerte de mare succes în tara si în strainatate. În aprilie 2011, Horia Mihail a realizat un turneu national de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul calator. Pe urmele lui Franz Liszt”, urmat de turnee similare în urmatorii trei ani si acompaniate de editarea unor CD-uri cu muzica de Liszt si Beethoven.