COMUNICAT DE PRESA

Turneul Vioara lui George Enescu s-a încheiat la Sala Radio din Bucuresti


Vioara Guarneri del Gesu, supranumita Catedrala, cea pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflându-se în patrimoniul Muzeului national ”George Enescu”), vioara cu care marele compozitor dadea concerte de binefacere sau cânta în scoli, pe front sau în spitale pentru a alina suferinte, a rasunat în seara de 3 noiembrie la Sala Radio, în încheierea celei de-a patra editii a turneului national „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media
.
Numerosii spectatori prezenti au fost cuceriti de sunetul extraordinar al viorii, impresionati fiind, în aceeasi masura, de interpretarea celor doi mari solisti, protagonisti ai turneului: violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail. Cei doi au interpretat trei sonate de Grieg, Brahms si Cesar Franck.

Turneul, care a început pe 22 octombrie, a avut o componenta educativa însemnata. Traseul a fost prefatat de cinci recitaluri în liceele bucurestene si a continuat în localitati rurale si orase din judetele Cluj, Brasov, Suceava, Olt, pentru a ajunge în final la Bucuresti la Sala Teatrelli si la Sala Radio. Programul recitalurilor din licee si de la sate a fost unul atractiv, cu piese de mare popularitate si sensibilitate, menite a-i atrage spre acest gen muzical si pe cei nefamiliarizati cu el.

A fost la început o experienta temerara, artistii nestiind daca publicul îi va primi adecvat, dar dupa patru editii, Horia Mihail spune: "Este un proiect care a debutat, în mintea mea, în urma cu foarte multi ani, sunt aproape 20 de atunci, când întâmplarea a facut, fiind student, sa am o experienta similara în sate din Germania, împreuna cu un prieten, violoncelist. Ei, de atunci si pâna acum 4 ani, când am debutat cu aceasta idee în România, am tot întrebat: «Oare la noi se poate, sau nu?» ... Si am fost extrem de multumit de faptul ca România se înscrie în rândul tarilor civilizate si din acest punct de vedere. Am întâlnit nenumarate locuri în care oamenii s-au manifestat cu multa bucurie, cu multa dragoste, pentru ceea ce facem, lucru care ma face sa fiu bucuros ca exista astfel de idei si ca putem sa le ducem mai departe."

Despre reactiile oamenilor vorbeste si Gabriel Croitoru:

„Oamenii sunt dornici sa asculte muzica buna, chiar daca nu sunt educati în acest fel. La sate ei lucreaza la câmp si ajung seara foarte obositi. Nu mai au timp de asa ceva. Iata însa ca acest prilej de a asculta macar o data muzica de calitate este binevenit pentru ei. În acesti patru ani practic am cântat în sali de camin cultural, nu erau sali de concert, dar unele erau reabilitate, altele se prezentau în conditii foarte bune si interesul lumii a fost extrem de mare. A fost o experienta care merita repetata de câte ori ai ocazia, pentru ca, iata, si maestrul George Enescu facea acelasi lucru. El cânta pe front la vremea respectiva, în spitale, încercând sa aline un pic din suferinta oamenilor de atunci”, spune violonistul.

 

Un proiect: Radio România
Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România
Coproducatori: Radio România Cultural si TVR 2
Parteneri: creart- CENTRUL DE CREATIE, ARTA SI TRADITIE AL MUNICIPIULUI BUCURESTI, Muzeul National George Enescu

Transportator oficial: Dacia
Sponsori: Vimetco-Alro, ADEGas Oil
Cu sprijinul: Chez Marie, Hotel Pantex Brasov

Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualitati, Radio România Regional, România Libera, Observator Cultural, România TV, Catavencii, Sapte Seri, Agentia de carte, Actualitatea Muzicala, Ziarul Metropolis, Accendo, Media Trust

Parteneri culturali:
Primaria si Consiliul Local Viisoara ,Primaria si Consiliul Local Câmpia Turzii, Filarmonica Brasov, Primaria Poiana Stampei, Casa de Cultura Poiana Stampei ,Asociatia Culturala Center Inter Art, Asociatia Fiii si Prietenii Caracalului, Centrul Cultural Tudor Gheorghe, Primaria Osica de Sus si Consiliul Local Osica de Sus.