COMUNICAT DE PRESA

Vioara lui Enescu este în plin turneu prin sate si orase

Turneul Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media ce are loc în perioada 22 octombrie-3 noiembrie 2015, a marcat deja pe harta sa patru localitati din Transilvania si Suceava, urmând sa se opreasca în alte patru din judetul Olt, apoi la sala Teatrelli din Bucuresti, acest recital fiind organizat cu sprijinul "creart - CENTRUL DE CREATIE, ARTA SI TRADITIE AL MUNICIPIULUI BUCURESTI", si la Sala Radio, tot din Capitala, unde va avea loc concertul de gala care va încheia turneul.
Violonistul Gabriel Croitoru are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflându-se în patrimoniul Muzeului national "George Enescu"), vioara cu care marele compozitor dadea concerte de binefacere sau cânta în scoli, pe front sau în spitale pentru a alina suferinte.

Au trecut multi ani de atunci si înca mai este nevoie de astfel de gesturi, lucru demonstrat de reactiile spectatorilor din sate:

"Mi-a placut foarte mult. Avem ocazia foarte rar din pacate. A fost extraordinar. Si muzica live e mai deosebita decât la televizor sau la radio". "Mie mi-a placut la nebunie. Serios. Asa m-a linistit Shostakovich... Asta mi-a placut cel mai mult." "Exceptional a fost. Exceptional. De la Cluj am venit. Am aflat asa într-o secunda si într-un minut am fost în Viisoara." "Profitam cât putem de seri din acestea, linistite. Uitam." "M-a fermecat vioara. Se vede ca e din 1731, deci e o vioara asa de pretioasa pentru ca o rezistat în atâta timp si cânta din ce în ce mai bine."
Gabriel Croitoru împartaseste primele impresii din turneu:
"De fiecare data când mergem cu acest proiect prin tara, avem parte de auditoriu diferit. E clar ca am acoperit, în acesti patru ani de când facem turneul Vioara lui George Enescu la sate, multe zone geografice din România si vreau sa spun ca cel mai cald public, sau cel mai receptiv, este, de cele mai multe ori în zona transilvana. Si asta ma bucura, pentru ca iata, avem ocazia sa prezentam acest minunat instrument si alaturi de el, muzica pe care o reprezentam prin intermediul acestui proiect al Radio România. Eu cred ca am avut un impact în seara asta. Sigur proportia as zice ca e mai mare a celor carora le-a placut, fata de cei care s-au plictisit"

Cum este primita muzica în aceste localitati spune Horia Mihail:

"Nu e vorba de a întelege ceea ce cântam. Ceea ce facem nu este un limbaj care nu are cuvinte, litere, silabe, ci este un limbaj al muzicii, este o energie pe care o transmitem. În momentul în care spui cuiva ca îl iubesti, nu cred ca acel om trebuie sa înteleaga acel lucru, ci trebuie sa îl simta."

Pentru detalii despre turneu, va invitam sa consultati site-ul www.vioaraluienescu.ro

DATELE de desfasurare ale concertelor – Turneul "Vioara lui George Enescu":

22 octombrie, ora 18 - Comuna Viisoara, jud. Cluj - Casa de Cultura
23 octombrie, ora 18 - Câmpia Turzii, jud. Cluj - Palatul Cultural "Ionel Floasiu"
24 octombrie, ora 19 - Brasov- Sala Patria
25 octombrie, ora 19 - Poiana Stampei, jud Suceava - Casa de Cultura

28 octombrie, ora 19 - Slatina, jud. Olt- Centrul Cultural "Eugen Ionescu"
29 octombrie, ora 19 - Caracal, jud. Olt - Teatrul Dramatic
30 octombrie, ora 18 - Izbiceni, jud. Olt - Centrul Cultural "Tudor Gheorghe"
31 octombrie, ora 18 - Osica de Sus, jud. Olt - Caminul Cultural

2 noiembrie, ora 19 - Bucuresti - Sala Teatrelli
3 noiembrie, ora 19 - Bucuresti - Sala Radio

Un proiect: Radio România
Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România
Coproducatori: Radio România Cultural si TVR 2
Parteneri: creart- CENTRUL DE CREATIE, ARTA SI TRADITIE AL MUNICIPIULUI BUCURESTI, Muzeul National George Enescu

Transportator oficial: Dacia
Sponsori: Vimetco-Alro, ADEGas Oil
Cu sprijinul: Chez Marie, Hotel Pantex Brasov

Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualitati, Radio România Regional, România Libera, Observator Cultural, România TV, Catavencii, Sapte Seri, Agentia de carte, Actualitatea Muzicala, Ziarul Metropolis, Accendo, Media Trust

Parteneri culturali:
Primaria si Consiliul Local Viisoara ,Primaria si Consiliul Local Câmpia Turzii, Filarmonica Brasov, Primaria Poiana Stampei, Casa de Cultura Poiana Stampei ,Asociatia Culturala Center Inter Art, Asociatia Fiii si Prietenii Caracalului, Centrul Cultural Tudor Gheorghe, Primaria Osica de Sus si Consiliul Local Osica de Sus.