COMUNICAT DE PRESA

Vioara lui George Enescu merge pentru a patra oara în satele si orasele României

Inspirati de exemplul lui George Enescu care, la vremea sa a mers cu vioara, Guarneri del Gesu, datata 1730, pe front, în spitale, în sate, acolo unde cei mai multi aveau nevoie de muzica si rareori aveau parte de ea, violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail pleaca pentru a patra oara la drum prin localitati rurale si câteva orase din România.

Turneul Vioara lui George Enescu este organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media si are loc în perioada 22 octombrie-3 noiembrie 2015. Violonistul Gabriel Croitoru are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflându-se în patrimoniul Muzeului national "George Enescu"), iar Horia Mihail va cânta pe un pian electric ce va calatori alaturi de instrumentisti.

Abia sositi din turneul Duelul Viorilor, care a avut loc pe mari scene ale tarii, în fata unui public cunoscator, cei doi muzicieni merg acum în sate unde astfel de evenimente nu au loc în mod obisnuit, dar si într-o serie de orase. Programul pe care cei doi l-au pregatit este unul atractiv, cu piese de mare popularitate, care vor fi pe gustul oricarei persoane ca va dori sa asculte muzica de calitate.

Experienta anilor trecuti a fost una emotionanta pentru cei doi mari solisti, care în ciuda tuturor impedimentelor, decid în fiecare an sa o reia. Peste tot pe unde au fost, spectatorii, desi nu fusesera vreodata într-o sala de concert sau nu vazusera un instrument pe viu, au venit la recital nu cu limuzine, ci cu carute, nu în smoking, ci în haine simple, dar au rezonat la fel cu cei ce au posibilitatea sa mearga în marile sali de spectacol.

"Eu zic ca am început sa ne obisnuim si cu o atmosfera mai putin propice unei sali de concert. Nu întotdeauna se întâmpla sa ai spectatori care nu sunt familiarizati cu acest gen de muzica si ma bucur ca, iata, am fost la ei acasa si încercam ca macar pe unii dintre ei sa-i atragem catre aceasta muzica" (Gabriel Croitoru)

"Sunt impresionat de numarul mare de oameni care a venit la aceste recitaluri. Unii nu vazusera înca un instrument pe viu, au vrut sa le atinga. Sunt convins ca aceste proiecte ale Radio România au un scop foarte clar educational si de pregatire a generatiilor tinere pentru muzica de calitate cu care, din pacate, în localitatile rurale mai ales, au prea rareori contact pe viu" (Horia Mihail)

Pentru detalii despre turneu, va invitam sa consultati site-ul www.vioaraluienescu.ro

DATELE de desfasurare ale concertelor – Turneul "Vioara lui George Enescu":

22 octombrie, ora 18 - Comuna Viisoara, jud. Cluj - Casa de Cultura
23 octombrie, ora 18 - Câmpia Turzii, jud. Cluj - Palatul Cultural "Ionel Floasiu"
24 octombrie, ora 19 - Brasov- Sala Patria
25 octombrie, ora 19 - Poiana Stampei, jud Suceava - Casa de Cultura

28 octombrie, ora 19 - Slatina, jud. Olt- Centrul Cultural "Eugen Ionescu"
29 octombrie, ora 19 - Caracal, jud. Olt - Teatrul Dramatic
30 octombrie, ora 18 - Izbiceni, jud. Olt - Centrul Cultural "Tudor Gheorghe"
31 octombrie, ora 18 - Osica de Sus, jud. Olt - Caminul Cultural

2 noiembrie, ora 19 - Bucuresti - Sala Teatrelli
3 noiembrie, ora 19 - Bucuresti - Sala Radio

Un proiect: Radio România
Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România
Coproducatori: Radio România Cultural si TVR 2
Parteneri: creart- CENTRUL DE CREATIE, ARTA SI TRADITIE AL MUNICIPIULUI BUCURESTI, Muzeul National George Enescu

Transportator oficial: Dacia
Sponsori: Vimetco-Alro, ADEGas Oil
Cu sprijinul: Chez Marie, Hotel Pantex Brasov

Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualitati, Radio România Regional, România Libera, Observator Cultural, România TV, Catavencii, Sapte Seri, Agentia de carte, Actualitatea Muzicala, Ziarul Metropolis, Accendo, Media Trust

Parteneri culturali:
Primaria si Consiliul Local Viisoara ,Primaria si Consiliul Local Câmpia Turzii, Filarmonica Brasov, Primaria Poiana Stampei, Casa de Cultura Poiana Stampei ,Asociatia Culturala Center Inter Art, Asociatia Fiii si Prietenii Caracalului, Centrul Cultural Tudor Gheorghe, Primaria Osica de Sus si Consiliul Local Osica de Sus.