COMUNICAT DE PRESA

Vioara lui George Enescu a cucerit elevii din liceele bucurestene

Peste 1500 de elevi din cinci licee bucurestene au avut, în saptamâna 12-16 octombrie, în orar, un moment deosebit. Au avut privilegiul de a auzi pe viu, chiar în liceul lor, în afara salii de concert, Vioara Guarneri del Gesu, ce i-a apartinut lui George Enescu, pusa la dispozitie de Muzeul National George Enescu, în patrimoniul caruia se afla.

Proiectul "Vioara lui George Enescu în licee" a avut loc la: Liceul  Bilingv "Miguel de Cervantes", Colegiul Tehnic Media; Colegiul Tehnic Feroviar Mihai I; Colegiul Tehnic de Aeronautica "Henri Coanda"; Colegiul Tehnic Dinicu Golescu.
Proiectul este finantat prin Programul "Esti Bucuresti" de  Centrul de Proiecte Culturale al Muncipiului Bucuresti - ARCUB, Primaria Municipiului Bucuresti, este organizat de Fundatia Culturala Marconi, in parteneriat cu: Muzeul National "GEORGE ENESCU" si liceele gazda.
Violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail au încercat sa le ofere celor tineri o mostra de muzica de cea mai buna calitate, pentru a le trezi dorinta de a o asculta apoi si în sala de concert.
Reactiile elevilor prezenti la concertele masterclass au fost entuziaste, ei întelegând ca muzica clasica poate fi pe gustul tuturor, mai ales pentru ca cei doi muzicieni au ales un program atractiv, cu piese de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian, oferind si explicatii despre acestea, exemple din istoria muzicii sau mici povestioare despre compozitori si epoca în care acestia au creat.
Întrebati de ce au venit la concert, elevii au avut raspunsuri diferite:
"Am venit pentru ca mi s-a parut foarte important. Noi, fiind clasa a XII-a, ne-am terminat programul de dimineata si am venit special pentru concert. Ne-am întors la scoala. M-a facut, curios, pur si simplu, povestea despre vioara lui Enescu care a fost de 300 de ani si nu prea am fost la concerte de vioara si am fost foarte curios sa vad despre ce este vorba."

"Initial am venit ca sa scap de ore, banuiesc, ca majoritatea colegilor, doar ca, în final, chiar mi-a placut, mi se pare o muzica placuta si este o muzica total diferita fata de ceea ce asculta copiii din ziua de azi. Eu cred, ca ar trebui sa cânte în mai multe locuri, ca sa-i cunoasca mai multa lume, sa vada ca, de fapt, nu este o muzica chiar atât de plictisitoare si chiar merita. Este foarte frumoasa"

Violonistul Gabriel Croitoru, la rândul sau profesor, este foarte hotarât ca prin proiectele sale sa atraga cât mai multi tineri spre sala de concert:

"Încercam sa îmbinam si sa aducem pe întelesul tuturor acest gen de muzica si dupa reactie, zic eu, ca am si reusit, copiii au stat foarte cuminti. Erau, zic eu, dornici de a asculta muzica de genul acesta, cred ca nu s-au asteptat sa le placa si ma bucur daca am reusit sa-i atragem, macar pe o parte dintre ei."

Vioara lui George Enescu îsi va continua drumul, în perioada 22 octombrie-3 noiembrie, prin satele si orasele Românie, într-un proiect organizat de Radio România.

Parteneri media: RADIO ROMÂNIA CULTURAL, RADIO ROMÂNIA MUZICAL, RADIO ROMÂNIA BUCURESTI FM, AGENTIA DE CARTE.RO, OBSERVATOR CULTURAL, SAPTE SER