COMUNICAT DE PRESA

Vioara lui George Enescu se aude în liceele bucurestene

Vioara Guarneri del Gesu, ce i-a apartinut lui George Enescu, va parasi Muzeul National George Enescu (care o pune la dispozitie si în patrimoniul caruia se afla ) si va merge de aceasta data în cinci licee bucurestene. Proiectul inedit „Vioara lui George Enescu în licee”, va avea loc în perioada 12-16 octombrie la: Liceul Bilingv “Miguel de Cervantes”, Colegiul Tehnic Media; Colegiul Tehnic Feroviar Mihai I; Colegiul Tehnic de Aeronautica “Henri Coanda”; Colegiul Tehnic Dinicu Golescu.

Proiectul este finantat prin Programul „Esti Bucuresti” de Centrul de Proiecte Culturale al Muncipiului Bucuresti - ARCUB, Primaria Municipiului Bucuresti, este organizat de Fundatia Culturala Marconi, in parteneriat cu: Muzeul National GEORGE ENESCU si liceele gazda.

Violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail vor fi protagonistii acestei noi aventuri muzicale menita sa valorifice mostenirea marelui compozitor care, la vremea sa, a cântat în scoli, pe front, în spitale încercând sa aduca prin muzica alinare, dar si sa convinga cât mai multi oameni de frumusetea muzicii clasice. Oriunde se ducea, Enescu lasa impresii de neuitat mai ales în mintea si sufletelor oamenilor simpli si copiilor, care înca nu se întâlnisera cu o astfel de muzica.

Acum vioara lui Enescu va rasuna în liceele bucurestene, în încercarea de a le oferi celor tineri o mostra de muzica de cea mai buna calitate si pentru a le trezi dorinta de a o asculta apoi si în sala de concert.


Violonistul Gabriel Croitoru si-a propus în turneele sale, asa cum a facut si marele compozitor român, sa ajunga în cât mai multe localitati din România. Aceste calatorii i-au ramas în memorie mai ales datorita întâlnirii cu elevii din satele românesti: „Erau extrem de placut impresionati. Am facut un fel de lectii deschise. Le-am explicat: uite cum arata un pian, cum arata o vioara. Unii auzisera de instrumentele respective, altii nu. În orice caz, eu cred ca am atras multa lume de partea noastra si daca numai cinci la suta vor reveni într-o sala de concert si tot este un câstig. Eu si Horia suntem niste mesageri ai muzicii clasice care doresc sa mai deschida o cale catre sufletul oamenilor si cred ca am reusit.” (Gabriel Croitoru)

La rândul sau, profesor fiind, Gabriel Croitoru întelege sa lase, la rândul sau, mostenirea altor generatii si de aceea continua acest demers în cele cinci licee, prilejuind elevilor sansa de a asculta sunetul minunat al viorii Guarneri del Gesu, supranumita „Catedrala” si un program ce cuprinde piese de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian: Elgar - Salut d'amour ; Provost - Souvenir de Vienne; Kreisler - Tambourin chinois; Sarasate – Zapateado; Kreisler - Caprice viennois; Enescu – Lautarul; Kreisler – Liebesleid; Kreisler – Liebesfreud; Kreisler - Mic mars vienez.

Amanunte pe www.streetartmuzical.fundatiamarconi.ro, www.vioaraluienescu.ro
Parteneri media: RADIO ROMÂNIA CULTURAL, RADIO ROMÂNIA MUZICAL, RADIO ROMÂNIA BUCURESTI FM, AGEN?IA DE CARTE.RO, OBSERVATOR CULTURAL, SAPTE SERI