COMUNICAT DE PRESA

Final triumfător al turneului Vioara lui George Enescu la Sala Radio din Bucureşti

Vioara Guarneri del Gesu, supranumită Catedrala, a răsunat în seara de 15 octombrie la Sala Radio, în ultimul act al celei de-a treia ediţii a turneului naţional „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo.

Aproximativ 1000 de spectatori au ascultat cu încântare acordurile impunătoare ale viorii, aflată în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu, cuceriţi fiind, în aceeaşi măsură, de interpretarea celor doi mari solişti, protagonişti ai turneului: violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail. Recitalul i-a purtat în istorie, cei doi muzicieni interpretând trei sonate de Mozart, Beethoven şi Lekeu, programul fiind acelaşi cu cel al recitalului de la Ateneu, din 1919, susținut de George Enescu și Alfred Alessandrescu.

Turneul a avut o componentă educativă însemnată, cei doi muzicieni poposind în locuri unde muzică clasică se aude foarte rar “live”. Traseul a început în parcurile bucureştene, unde au avut loc două recitaluri cu sprijinul ARCUB şi al Primăriei Municipiului Bucureşti şi a continuat în şapte localităţi rurale din judeţele Tulcea, Bacău, Sibiu şi Vâlcea, pentru a ajunge în final la Braşov şi Bucureşti. Sute de elevi au asistat la aceste recitaluri, unii dintre ei văzând pentru prima dată un instrument precum vioara sau pianul pe viu. Explicaţiile lui Gabriel Croitoru le-au dezvăluit câte ceva din tainele muzicii clasice, despre modul în care ea trebuie descoperită şi ascultată, în speranţa că aceşti mici spectator din parcuri şi de la sate vor fi viitorii spectatori din sălile de concert.

Pentru mine este o mare onoare să cânt pe un astfel de instrument. Este fabulos.Mă gândesc cu mare emoţie la marii muzicieni care au cântat cu el şi mă bucur că am reuşit şi de această dată să bucur cu el atât de mulţi oameni. Au fost reacţii diferite, unele de bucurie, altele de surpriză, dar publicul este divers. Este firesc. Oricum peste tot au fost foarte mulţi spectatori şi am primit invitaţia de a reveni”, spune Gabriel Croitoru.

În premieră, în acest an, la Sala Radio, pe scenă au urcat şi trei tineri violonişti care au evoluat alături de protagonişti în trei localităţi rurale din turneu: Mihail Ciprian Reuţ ( din Suceava), Maria Marica (din Cluj), Mircea Dumitrescu(din Bucureşti).

Vioara lui George Enescu va răsuna în curând în sălile de concerte, într-un duel deja tradiţional cu vioara Stradivarius Pachoud, în cadrul turneului Duelul viorilor – ediţia a IV-a, ce va începe pe 4 noiembrie la Craiova.


Pentru detalii despre turneu, vă invităm să consultaţi site-ul www.vioaraluienescu.ro, www.radioromaniacultural.ro.

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Accendo

Coproducători : Radio România Cultural și TVR 2

Parteneri principali: ARCUB, Muzeul Naţional George Enescu

Transportator oficial : Dacia

Partener: SENIA MUSIC

Cu sprijinul : Athenee Palace Hilton, SB Choices, Pensiunea Siva

Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Observator Cultural, Caţavencii, Şapte Seri, Business Review, Suplimentul de cultură, Agenţia de carte, Ziare.com, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis, Accent TV Tulcea

Parteneri radio : Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualități, Radio România Regional

Parteneri culturali : Primăria din Greci, Primăria din Jurilovca, Consiliul judeţean Tulcea, Festivalul Astra Film, Primăria din Sălişte, Primăria din Gura Râului, Primăria din Horezu, Primăria din Slătioara, Filarmonica din Braşov, Orchestrele și Corurile Radio România

Un eveniment susținut de Radio Români