COMUNICAT DE PRESA

COMUNICAT DE PRESA
Turneul Vioara lui George Enescu ajunge la Saliște și Gura Râului, județul Sibiu
Vioara Guarneri del Gesu, ce i-a apartinut lui George Enescu, aflata în patrimoniul Muzeului National George Enescu, a poposit în parcurile bucurestene, apoi în doua localitati din judetul Tulcea: Jurilovca si Greci dar a rasunat și într-un loc cu semnificații deosebite: la Tescani, jud. Bacau, în fostul conac al renumitei familii boieresti Rosetti-Tescanu, acum sectie a Muzeului National George Enescu, unde marele muzician a venit deseori lasându-se inspirat de frumusetea peisajelor.

Cea de-a treia editie a turneului national "Vioara lui George Enescu", organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România împreuna cu Asociatia Culturala Accendo, în perioada 27 septembrie-15 octombrie 2014, continua la Saliște și Gura Râului, județul Sibiu pe 6 și respectiv 7 octombrie. Protagonistii acestei frumoase aventuri muzicale sunt, si în acest an, violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail .

Programul va reproduce întocmai un recital sustinut de George Enescu. Violonistul Gabriel Croitoru a gasit în arhiva muzeului Enescu doua afișe, unul din 1919 ?i unul din 1923, cuprinzând doua frumoase programe ale unor concerte ale lui Enescu. Acestea vor fi reproduse în cadrul acestui turneu: unul dintre programe fiind pregatit pentru sate, iar celalalt pentru salile de concert din cele doua orașe.

Violonistul Gabriel Croitoru si-a propus, asa cum a facut si marele compozitor român, sa ajunga în cât mai multe localitati din România și sa duca muzica în locurile unde ea ajunge mai rar și unde oamenii au cea mai mare nevoie de ea.

La rândul sau, profesor fiind, Gabriel Croitoru întelege sa lase, la rândul sau, mostenirea altor generatii si a invitat, alaturi de el si de pianistul Horia Mihail, patru tineri si talentati muzicieni înca elevi ai liceelor de muzica din tara, ce vor straluci pe scenele de concert dar, cu siguranta, nu vor uita sa duca muzica si în alte locuri pentru a ajunge la cât mai multi oameni. Astfel la Gura Râului, jud Sibiu - invitata va fi tânara violonista Maria Marica, din Cluj.
Programul cuprinde piese de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian. Lucrari ale unor compozitori precum Tartini-Kreisler, Scarlatescu, Enescu, Dvorak, Saint-Saens vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.
Pentru detalii despre turneu, va invitam sa consultati site-ul www.vioaraluienescu.ro, www.radioromaniacultural.ro.


Itinerar turneul Vioara lui Enescu 2014
27 septembrie, ora 12 - Foisorul din parcul Herastrau
28 septembrie, ora 12 - Foisorul din parcul Cismigiu
29 septembrie, ora 17 - Jurilovca, jud. Tulcea
30 septembrie, ora 17 - Greci, jud. Tulcea
2 octombrie, ora 17 - Tescani, jud. Bacau
6, octombrie, ora 17 - Saliste, jud Sibiu
7 octombrie, ora 17 - Gura Râului, jud Sibiu
8, octombrie, ora 17 - Horezu, jud.Vâlcea
9 octombrie, ora 17 - Slatioara, jud.Vâlcea
13 octombrie, ora 17.00-Brasov, Sala Patria
15 octombrie, ora 19 - Bucuresti Sala Radio

Programul concertelor din parcuri si din sate
Pugnani - Kreisler - Siciliana si Rigaudon
Leclair - Sarabanda si Tamburina
Kreisler - Preludiu si Allegro
Scarlatescu - Bagatela
Enescu - Balada
Enescu - Lautarul
Dvorak - Humoresque
Tartini – Kreisler - Variatiuni pe o tema de Corelli
Saint-Saens - Introducere si Rondo capriccioso

Programul concertului de la Sala Patria din Brasov si Sala Radio din Bcuuresti
W.A. Mozart – Sonata nr. 5 în mi bemol major pentru vioara si pian
L. van Beethoven - Sonata nr. 6 în La major pentru vioara si pian
G. Lekeu – Sonata în Sol Major pentru vioara si pian


Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociatia Culturala Accendo
Coproducatori : Radio România Cultural si TVR 2
Parteneri principali: ARCUB, Muzeul National George Enescu
Transportator oficial : Dacia
Partener: SENIA
Cu sprijinul : Athenee Palace Hilton, SB Choiceș Pensiunea Siva
Parteneri media: Adevarul, Dilema Veche, Observator Cultural, Catavencii, sapte Seri, Business Review, Suplimentul de cultura, Agentia de carte, Ziare.com, Actualitatea Muzicala, Ziarul Metropoliș Accent TV Tulcea
Parteneri radio : Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualitati, Radio România Regional
Parteneri culturali : Primaria din Greci, Primaria din Jurilovca, Consiliul judetean Tulcea, Festivalul Astra Film, Primaria din Saliste, Primaria din Gura Râului, Primaria din Horezu, Primaria din Slatioara, Filarmonica din Brasov, Orchestrele si Corurile Radio România

Un eveniment sustinut de Radio România