COMUNICAT DE PRESA

Vioara lui George Enescu a făcut o plimbare romantică în parcurile bucureştene

Violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail au început într-un mod neconventional cea de-a treia editie a turneului national „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România împreuna cu Asociatia Culturala Accendo, în perioada 27 septembrie-15 octombrie 2014.

Cu sprijinul ARCUB si al Primariei Municipiului Bucuresti, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a apartinut lui George Enescu, a parasit Muzeul National George Enescu (în patrimoniul caruia se afla), pentru a face o plimbare în parcurile bucurestene, cu scopul de a le oferi melomanilor, dar si simplilor trecatori de toate vârstele si toate conditiile, doua prânzuri muzicale cu ingrediente de cea mai buna calitate.

Cele doua recitaluri au reprodus întocmai, în ce priveste programul, doua recitaluri sustinute de George Enescu: „Programul este unul foarte frumos. Am gasit doua variante de recital pe care Enescu le-a sustinut în 1919 si 1923, sunt doua afise pe care le-am gasit la Muzeul George Enescu si pe care le-am urmat întocmai. Am zis ca, daca tot avem vioara maestrului cu noi, sa avem si programul, si poate o particica din talentul lui va fi cu noi”, a spus Gabriel Croitoru.

Piesele de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian cuprinse în program, sunetul cald si percutant al viorii lui Gabriel Croitoru dar si maiestria si bucuria de a cânta a celor doi mari muzicieni, au adus zâmbetul pe buzele si în ochii trecatorilor de toate conditiile si de toate vârstele.

„Un recital extraordinar de frumos, interesant, si prin faptul ca a oferit piese cântate de maestrul Enescu la vremea respectiva, a fost un fel de Remember oferit de doi mari muzicieni.”

„Mi-a fost dor de recitalurile în aer liber pentru ca în aer liber este si mai frumos. Vibreaza totul, vibreaza si copacii si frunzele.”

„Pacat ca se întâmpla asa rar. Nu lipsesc la nicio actiune de genul acesta. Am fost si în mai, când a cântat Horia Mihail. Nu m-a speriat vremea. Toata saptamâna am asteptat sa vin. Am aflat din media ca va fi si am fost foarte bucuroasa, au spus câtiva dintre spectatorii prezenti.

Dupa recitalurile din parcurile bucurestene, vioara lui George Enescu va pleca spre estul tarii, la Jurilovca (29 septembrie) si Greci ( 30 septembrie), jud Tulcea pentru ca apoi traseul sa continue în localitati rurale din judetele Bacau , Sibiu, Vâlcea dar si la Brasov si Bucuresti.

Gabriel Croitoru a invitat, în acest turneu, alaturi de el si de pianistul Horia Mihail, patru tineri si talentati muzicieni înca elevi ai liceelor de muzica din tara, ce vor straluci pe scenele de concert dar, cu siguranta, nu vor uita sa duca muzica si în alte locuri pentru a ajunge la cât mai multi oameni. Astfel, la Greci, jud. Tulcea, va fi invitat tânarul pianist, premiat la concursuri nationale si internationale, Radu Prisada ce îl va acompania pe Gabriel Croitoru la doua dintre lucrari.

Pentru detalii despre turneu, va invitam sa consultati site-ul www.vioaraluienescu.ro, www.radioromaniacultural.ro si www.radioromaniamuzical.ro.


Itinerar turneul Vioara lui Enescu 2014
27 septembrie, ora 12 - Foisorul din parcul Herastrau
28 septembrie, ora 12 - Foisorul din parcul Cismigiu
29 septembrie, ora 17 - Jurilovca, jud. Tulcea
30 septembrie, ora 17 - Greci, jud. Tulcea
2 octombrie, ora 17 - Tescani, jud. Bacau
6, octombrie, ora 17 - Saliste, jud Sibiu
7 octombrie, ora 17 - Gura Râului, jud Sibiu
8, octombrie, ora 17 - Horezu, jud.Vâlcea
9 octombrie, ora 17 - Slatioara, jud.Vâlcea
13 octombrie, ora 17.00-Brasov, Sala Patria
15 octombrie, ora 19 - Bucuresti Sala Radio

Programul concertelor din parcuri si din sate
Pugnani - Kreisler - Siciliana si Rigaudon
Leclair - Sarabanda si Tamburina
Kreisler - Preludiu si Allegro
Scarlatescu - Bagatela
Enescu - Balada
Enescu - Lautarul
Dvorak - Humoresque
Tartini – Kreisler - Variatiuni pe o tema de Corelli
Saint-Saens - Introducere si Rondo capriccioso

Programul concertului de la Sala Patria din Brasov si Sala Radio din Bcuuresti
W.A. Mozart – Sonata nr. 5 în mi bemol major pentru vioara si pian
L. van Beethoven - Sonata nr. 6 în La major pentru vioara si pian
G. Lekeu – Sonata în Sol Major pentru vioara si pian


Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociatia Culturala Accendo
Coproducatori : Radio România Cultural si TVR 2
Parteneri principali: ARCUB, Muzeul National George Enescu
Transportator oficial : Dacia
Partener: SENIA
Cu sprijinul : Athenee Palace Hilton, SB Choiceş Pensiunea Siva
Parteneri media: Adevarul, Dilema Veche, Observator Cultural, Catavencii, sapte Seri, Business Review, Suplimentul de cultura, Agentia de carte, Ziare.com, Actualitatea Muzicala, Ziarul Metropoliş Accent TV Tulcea
Parteneri radio : Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualitati, Radio România Regional
Parteneri culturali : Primaria din Greci, Primaria din Jurilovca, Consiliul judetean Tulcea, Festivalul Astra Film, Primaria din Saliste, Primaria din Gura Râului, Primaria din Horezu, Primaria din Slatioara, Filarmonica din Brasov, Orchestrele si Corurile Radio România

Un eveniment sustinut de Radio România