COMUNICAT DE PRESA

Turneul Vioara lui George Enescu începe în parcurile bucurestene

Pentru al treilea an consecutiv, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a apartinut lui George Enescu, va parasi Muzeul National George Enescu (în patrimoniul caruia se afla) si va pleca la drum întâi prin parcurile bucurestene, apoi prin satele României, pentru a reveni la Brasov si apoi la Bucuresti într-un recital de gala ce va avea loc la Sala Radio.

Violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail vor fi protagonistii celei de-a treia editii a turneului national „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România împreuna cu Asociatia Culturala Accendo, în perioada 27 septembrie-15 octombrie 2014.

Pentru prima data, în acest an, vioara lui Enescu va rasuna în parcurile bucurestene, în încercarea de a opri din plimbarea lor parinti, copii si bunici, de a le oferi o mostra de muzica de cea mai buna calitate si pentru a le trezi dorinta de a o asculta apoi si în sala de concert. Cu sprijinul ARCUB si al Primariei Municipiului Bucuresti vor avea loc doua recitaluri. Pe 27 septembrie, ora 12 în Foisorul din parcul Herastrau si pe 28 septembrie, ora 12 în Foisorul din parcul Cismigiu.

Violonistul Gabriel Croitoru si-a propus, asa cum a facut si marele compozitor român, sa ajunga în cât mai multe localitati din România. Editiile precedente i-au ramas în memorie mai ales datorita întâlnirii cu elevii din satele românesti: „Erau extrem de placut impresionati. Am facut un fel de lectii deschise. Le-am explicat: uite cum arata un pian, cum arata o vioara. Unii auzisera de instrumentele respective, altii nu. În orice caz, eu cred ca am atras multa lume de partea noastra si daca numai cinci la suta vor reveni într-o sala de concert si tot este un câstig. Eu si Horia suntem niste mesageri ai muzicii clasice care doresc sa mai deschida o cale catre sufletul oamenilor si cred ca am reusit.” (G. Croitoru)

La rândul sau, profesor fiind, Gabriel Croitoru întelege sa lase, la rândul sau, mostenirea altor generatii si a invitat, alaturi de el si de pianistul Horia Mihail, patru tineri si talentati muzicieni înca elevi ai liceelor de muzica din tara, ce vor straluci cu siguranta pe scenele de concert dar, cu siguranta, nu vor uita sa duca muzica si în alte locuri pentru a ajunge la cât mai multi oameni. Astfel, la Greci, jud. Tulcea, va fi invitat tânarul pianist Radu Prisada ce îl va acompania pe Gabriel Croitoru într-una dintre lucrari, la Tescani, jud. Bacau va fi invitat tânarul violonist Mihail Ciprian Reut, din Suceava, la Gura Râului, jud Sibiu – invitata va fi violonista Maria Marica, din Cluj, iar la Slatioara va urca pe scena tânarul violonist Mircea Dumitrescu. La Bucuresti, Sala Radio, cei trei elevi violonisti vor urca pe scena alaturi de Gabriel Croitoru pentru a interpreta împreuna lucrarile alese de fiecare.

Programul cuprinde piese de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian. Lucrari ale unor compozitori precum Tartini-Kreisler, Scarlatescu, Enescu, Dvorak, Saint-Saens vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor din parcuri si sate.

La finalul turneului, la Sala Patria din Brasov si la Sala Radio din Bucuresti, cei doi muzicieni vor interpreta trei sonate de Mozart, Beethoven si Lekeu, programul fiind acelasi cu cel al recitalului de la Ateneu, din 1919, sustinut de George Enescu si Alfred Alessandrescu. În finalul serii de gala de la Sala radio pe scena vor urca si cei trei tineri violonisti invitati.

Pentru detalii despre turneu, va invitam sa consultati site-ul www.vioaraluienescu.ro, www.radioromaniacultural.ro si www.radioromaniamuzical.ro.


Itinerar turneul Vioara lui Enescu 2014
27 septembrie, ora 12 - Foisorul din parcul Herastrau
28 septembrie, ora 12 - Foisorul din parcul Cismigiu
29 septembrie, ora 17 - Jurilovca, jud. Tulcea
30 septembrie, ora 17 - Greci, jud. Tulcea
2 octombrie, ora 17 - Tescani, jud. Bacau
6, octombrie, ora 17 - Saliste, jud Sibiu
7 octombrie, ora 17 - Gura Râului, jud Sibiu
8, octombrie, ora 17 - Horezu, jud.Vâlcea
9 octombrie, ora 17 - Slatioara, jud.Vâlcea
13 octombrie, ora 17.00-Brasov, Sala Patria
15 octombrie, ora 19 - Bucuresti Sala Radio

Programul concertelor din parcuri si din sate
Pugnani - Kreisler - Siciliana si Rigaudon
Leclair - Sarabanda si Tamburina
Kreisler - Preludiu si Allegro
Scarlatescu - Bagatela
Enescu - Balada
Enescu - Lautarul
Dvorak - Humoresque
Tartini – Kreisler - Variatiuni pe o tema de Corelli
Saint-Saens - Introducere si Rondo capriccioso

Programul concertului de la Sala Patria din Brasov si Sala Radio din Bcuuresti
W.A. Mozart – Sonata nr. 5 în mi bemol major pentru vioara si pian
L. van Beethoven - Sonata nr. 6 în La major pentru vioara si pian
G. Lekeu – Sonata în Sol Major pentru vioara si pian


Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociatia Culturala Accendo
Coproducatori : Radio România Cultural si TVR 2
Parteneri principali: ARCUB, Muzeul National George Enescu
Transportator oficial : Dacia
Partener: SENIA
Cu sprijinul : Athenee Palace Hilton, SB Choices, Pensiunea Siva
Parteneri media: Adevarul, Dilema Veche, Observator Cultural, Catavencii, sapte Seri, Business Review, Suplimentul de cultura, Agentia de carte, Ziare.com, Actualitatea Muzicala, Ziarul Metropolis, Accent TV Tulcea
Parteneri radio : Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualitati, Radio România Regional
Parteneri culturali : Primaria din Greci, Primaria din Jurilovca, Consiliul judetean Tulcea, Festivalul Astra Film, Primaria din Saliste, Primaria din Gura Râului, Primaria din Horezu, Primaria din Slatioara, Filarmonica din Brasov, Orchestrele si Corurile Radio România

Un eveniment sustinut de Radio România