COMUNICAT DE PRESA

Turneul Vioara lui George Enescu, editia a II-a, a ajuns la final

Vioara lui George Enescu, Guarneri del Gesu, supranumita Catedrala, a ajuns aseara la Sala Radio, în ziua în care s-au împlinit 85 de ani de la înfiintarea Postului Public. Cei doi solisti concertisti ai Orchestrelor si Corurilor Radio, violonistul Gabriel Croitoru, acompaniat la pian de Horia Mihail, au concertat în cadrul celei de-a doua editii a Turneului national Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România Cultural si Accendo.

Un recital extraordinar în care cei doi muzicieni au interpretat lucrari de Enescu, Saint-Saens, Massenet si Ravel, iar publicul le-a cerut insistent trei biss-uri si i-a aplaudat în picioare.

„Este o reala placere sa îi ascult pe cei doi. De fiecare data când au concert la Sala Radio, sunt nelipsita. Mai ales ca ei nu sunt niste artisti obisnuiti, sunt mesageri ai muzicii clasice în satele si orasele din România” a spus o spectatoare.
„Horia Mihail si Gabriel Croitoru nu sustin recitaluri, ceea ce fac ei sunt actiuni benefice pentru toata lumea, în special pentru cei care nu au tangenta cu muzica simfonica” a completat un alt spectator.” Vecinul de scaun a adaugat: „Sensibil si cu multa daruire au cântat amândoi. Un program deosebit în interpretarea a doi artisti mari chiar de ziua Radioului Public. Ne-am dori sa avem cât mai des astfel de concerte.”

Înainte de a urca pe scena eleganta a Salii Radio, cei doi artisti au cântat în camine culturale friguroase, unele cu mucegai si igrasie pe pereti, altele în care nu mai intrase nimeni de luni de zile, unde acustica nu era tocmai potrivita pentru un recital cameral. Cu toate astea, daca ar fi sa traga o concluzie în functie de numarul si entuziasmul spectatorilor întâlniti, pianistul Horia Mihail se declara fericit: „Eu zic ca efortul nostru a meritat. E extraordinar sa verzi reactia oamenilor. Unii dintre ei erau efectiv înmarmuriti când ne ascultau. Cred ca reusim sa producem schimbari în viata multor oameni si pentru mine asta e mult mai important decât o cariera la Carnegie Hall sau în alte sali din lume.”

Violonistul Gabriel Croitoru cânta la vioara pe care a cântat si George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflându-se în patrimoniul Muzeului national George Enescu) si si-a propus, asa cum a facut si compozitorul român, sa o duca în cât mai multe localitati din România. Editia din acest an îi va ramâne în memorie multa vreme, mai ales datorita întâlnirii cu elevii din satele românesti: „Erau extrem de placut impresionati. Am facut un fel de lectii deschise. Le-am explicat: uite cum arata un pian, cum arata o vioara, cam ce stie sa faca si una si alta. Unii auzisera de instrumentele respective, altii nu. În orice caz, eu cred ca am atras multa lume de partea noastra si daca numai cinci la suta vor reveni într-o sala de concert si tot este un câstig. Eu si Horia suntem niste mesageri ai muzicii clasice care doresc sa mai deschida o cale catre sufletul oamenilor si cred ca am reusit.”

Turneul Vioara lui Enescu a avut loc în trei orase si sase localitati rurale din judetele Botosani, Suceava, Vaslui, Sibiu, urmând ca pe 4 noiembrie sa se încheie în Caminul Cultural din Cernica, judetul Ilfov.

Oltea Serban Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România, initiatorul turneului, alaturi de Asociatia Accendo, cu o concluzie a celei de-a doua editii a Turneului Vioara lui George Enescu:

"Pentru Radio România, desfasurarea turneului Vioara lui Enescu se suprapune unei perioade pline de evenimente. Ne-am bucurat ca în afara recitalurilor din localitatile rurale si a celor din Botosani si Bârlad sa avem din nou Vioara lui Enescu pe scena Salii Radio pe 1 noiembrie, zi simbolica, în care radioul public serbeaza 85 de ani de existenta. Gabriel Croitoru si Horia Mihail s-au aflat alaturi de Razvan Suma pe scena Salii Radio si în concertul sustinut de Orchestra Nationala Radio dirijata de Cristian Mandeal, iar încarcatura simbolica a acestor seri m-a emotionat profund, m-a facut sa cred în valoarea de neînlocuit a acelor momente în care se cânta cu foarte mult suflet. Asta fac toti acesti muzicieni pe care i-am amintit si atunci când cânta în fata unor spectatori care aud prima data muzica clasica si atunci când se afla pe prima scena a tarii, o scena cu sute de mii de ascultatori virtuali prin intermediul Radio România Cultural si Radio România Muzical si a platformelor lor online."

Pentru detalii despre turneu, va invitam sa consultati site-ul www.vioaraluienescu.ro

 DATELE de desfasurare ale concertelor – Turneul “Vioara lui George Enescu:


22 octombrie Comuna George Enescu, jud. Botosani - Caminul cultural Arborea - ora 14.00
22 octombrie Botosani, jud. Botosani - Casa de cultura Botosani- ora 19.00
23 octombrie Comuna Granicesti, jud. Suceava - Caminul cultural Granicesti - ora 13.30
24 octombie Comuna Pogonesti, jud. Vaslui - Scoala cu clasele I-VIII Dimitrie Negrutiu, Pogonesti - ora 13.30
24 octombrie Bârlad, jud. Vaslui - Pavilionul Marcel Guguianu - ora 19.00
28 octombrie Comuna Slimnic, jud. Sibiu - Caminului cultural Slimnic - ora 12.00
28 octombrie Comuna Rasinari, jud. Sibiu - Caminul cultural Rasinari - ora 17.00
1 noiembrie Bucuresti - Sala Radio - ora 19.00
4 noiembrie Comuna Cernica, jud. Ilfov - Caminul cultural Cernica - ora 14.00

Organizatori : Radio România Cultural si Accendo
Coproducatori: Radio România Regional si TVR 2
Eveniment recomandat de : Radio România
Proiect cultural finantat de : Administratia Fondului Cultural National
Partener principal: Muzeul National “George Enescu”
Sponsori : VOLKSWAGEN, UniCredit Tiriac Bank
Parteneri : Orchestrele si Corurile Radio România, Fondul Român de Dezvoltare Sociala, Fundatia Radio România, Chez Marie, Nissa
Parteneri media : Radio România Actualitati, Radio România Muzical, SPECTACULAR, România libera, Academia Catavencu, Sapte Seri, Observator Cultural, Cocor, Cocor Media Channel, agentiadecarte.ro, Sales Express, Business Review, Tango, Ziare.com, Ziarul Metropolis
Parteneri culturali : Filarmonica de stat din Botosani, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad – Pavilionul „Marcel Guguianu”

Biletele pentru concertul de la Bucuresti sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro si in Magazinele Germanos