COMUNICAT DE PRESA

Vioara lui George Enescu, pe scena Salii Radio, de ziua radioului

Au cântat în 5 sate si 2 orase din România, iar pe 1 noiembrie vor cânta la Sala Radio, în Bucuresti. Cei doi solisti concertisti ai Orchestrelor si Corurilor Radio, violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail, protagonistii turneului Vioara lui George Enescu, vor sustine un concert special dedicat celor 85 de ani de istorie ai radioului public.

Initiat de Radio România Cultural si Accendo, Turneul Vioara lui George Enescu, editia a doua, care a debutat pe 22 septembrie în zona Moldovei, a ajuns zilele trecute în doua sate din Judetul Sibiu, în Slimnic si în Rasinari.

Primul concert a avut loc în Caminul Cultural din comuna Slimnic, o sala rece, în care de obicei se fac nunti, nu recitaluri de muzica clasica, dupa cum spunea unul dintre cei 200 de spectatori:

“Este un eveniment unic, nu au mai fost asemenea artisti la noi în comuna. Eu nu am mai auzit niciodata o asemenea muzica. E o onoare, nici nu pot exprima în cuvinte, e o bucurie sa îi avem printre noi.”

“Când vezi asemenea bucurie în ochii celor pentru care cânti, nu mai tii cont de conditiile precare ale salii” a spus în finalul recitalului pianistul Horia Mihail, care a continuat:”Plasamentul pianului a fost de asa natura încât am putut sa ma uit la copiii care au umplut sala si care erau efectiv absorbiti de ceea ce se întâmpla pe scena. A fost emotionant sa îi vad.”

Al doilea recital a fost la Rasinari, tot în judetul Sibiu. O sala a Caminului Cultural, în care încap aproximativ 100 de persoane, a fost transformata în Muzeu Etnografic si aici, lânga razboaie de tesut, înconjurati de pluguri din lemn si unelte de tot felul, pianistul Horia Mihail si violonistul Gabriel Croitoru au sustinut al doilea recial al zilei. Oamenii satului si-au lasat treburile acasa si au venit sa îi vada, sa asculte vioara lui George Enescu:
“Exact pentru asta am venit, sa vad si sa ascult vioara pe viu. Muzica clasica mai ascultam la radio, dar nu credeam ca o sa am vreodata ocazia sa ascult în fata mea o asemenea vioara.” A spus un localnic din satul Rasinari.
Violonistul Gabriel Croitoru era emotionat la finalul zilei dupa cele doua recitaluri: „Cred ca am reusit exact ceea ce ne-am propus, sa aducem un pic de bucurie oamenilor. Macar unul daca a plecat de la concertele noastre multumit, atunci eu cred ca ne-am facut bine treaba.”

Cea de-a doua editie a turneului „Vioara lui George Enescu”, cu violonistul Gabriel Croitoru acompaniat de pianistul Horia Mihail, ajunge pe 1 noiembrie la Sala Radio din Bucuresti. Un recital extraordinar din seria manifestarilor dedicate aniversarii a 85 de ani de la înfiintarea radioului public românesc.

„Eu cred în faptul ca trebuie sa ducem cultura, teatrul, literatura, muzica clasica spre cât mai multa lume, Nu trebuie sa ezitam în fata riscului de a ne confrunta cu un public nou, desi multi sunt cei care ma contrazic, uneori cu violenta. Pâna la urma, filosofia radioului, care emite în România din 1928 este chiar aceasta: de a oferi posibilitatea unui numar cât mai mare de oameni sa ajunga la cultura, la spiritualitate, la frumos. Asta fac Gabriel Croitoru si Horia Mihail cu turneul Vioara lui George Enescu la sate. Ei demonteaza practic ideea ca la cultura trebuie sa aiba acces doar initiatii. Sau, privind altfel, initiaza un public nou în tainele muzicii clasice. Faptul ca întotdeauna acest turneu trece si printr-o sala de concert mare precum Sala Radio – anul acesta cu ocazia Zilei Radioului – completeaza profilul acestei calatorii muzicale unice.” a declarat Oltea Şerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România.

Pentru detalii despre turneu, va invitam sa consultati site-ul www.vioaraluienescu.ro

 



DATELE de desfasurare ale concertelor – Turneul “Vioara lui George Enescu:


22 octombrie Comuna George Enescu, jud. Botosani - Caminul cultural Arborea - ora 14.00
22 octombrie Botosani, jud. Botosani - Casa de cultura Botosani- ora 19.00
23 octombrie Comuna Granicesti, jud. Suceava - Caminul cultural Granicesti  - ora 13.30
24 octombie Comuna Pogonesti, jud. Vaslui - Scoala cu clasele I-VIII Dimitrie Negrutiu, Pogonesti - ora 13.30
24 octombrie Bârlad, jud. Vaslui - Pavilionul Marcel Guguianu - ora 19.00
28 octombrie Comuna Slimnic, jud. Sibiu - Caminului cultural Slimnic - ora 12.00
28 octombrie Comuna Rasinari, jud. Sibiu - Caminul cultural Rasinari - ora 17.00
1 noiembrie Bucuresti - Sala Radio - ora 19.00
4 noiembrie Comuna Cernica, jud. Ilfov - Caminul cultural Cernica - ora 14.00

Organizatori : Radio România Cultural si Accendo
Coproducatori: Radio România Regional si TVR 2
Eveniment recomandat de : Radio România
Proiect cultural finantat de : Administratia Fondului Cultural National
Partener principal: Muzeul National “George Enescu”
Sponsori : VOLKSWAGEN, UniCredit Tiriac Bank
Parteneri : Orchestrele si Corurile Radio România, Fondul Român de Dezvoltare Sociala, Fundatia Radio România, Chez Marie, Nissa
Parteneri media : Radio România Actualitati, Radio România Muzical, SPECTACULAR, România libera, Academia Catavencu, Sapte Seri, Observator Cultural, Cocor, Cocor Media Channel, agentiadecarte.ro, Sales Express, Business Review, Tango, Ziare.com, Ziarul Metropolis
Parteneri culturali  : Filarmonica de stat din Botosani, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad – Pavilionul „Marcel Guguianu”

Biletele pentru concertul de la Bucuresti sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro si in Magazinele Germanos