COMUNICAT DE PRESA

Turneul Vioara lui George Enescu a început în sate din judetele Botosani si Suceava

Cu pianul electric in bortbagaj, cu vioara (care are 283 de ani) în spate, violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail au plecat, pentru a doua oara, sa cânte satenilor din România. A doua editie a turneului national „Vioara lui George Enescu”, initiat de Radio România Cultural si asociatia culturala Accendo, a debutat pe 22 septembrie în comuna în care s-a nascut compozitorul român si care îi poarta numele, locul în care a început si editia de anul trecut.
Primul concert a avut loc în caminul cultural din satul Arborea, comuna George Enescu, unde s-au adunat de la intelectuali (doctorul, primarul, profesorii din comuna) pâna la oameni care lucreaza pamântul: “Am 70 de ani si nu am vazut niciodata asa ceva. M-a uns la inima. Sa dea Dumnezeu sa vina si la anul” spunea un satean.

Peste 30 de copii de la scolile din zona au venit sa asculte recitalul celor doi artisti si sa vada vioara Guarneri del Gesu care i-a apartinut lui George Enescu si care acum este folosita de violonistul Gabriel Croitoru (instrument pus la dispozitie si aflându-se în patrimoniul Muzeului national ”George Enescu”): “Pe mine parca m-a linistit...asa...” spunea un elev în clasa a VIII-a. “M-a atins la inima cu melodiile”, “M-a emotionat ce-am ascultat si m-a facut sa fiu mândra ca sunt din comuna în care s-a nascut marele nostru compozitor” au adaugat doua eleve în clasa a VI-a.
Unii dintre copiii care au venit anul acesta la concert au fost si anul trecut. Violonistul Gabriel Croitoru spunea emotionat la finalul recitalului: „Ma bucur ca am fost primiti bine, ca reactia publicului a fost una foarte calda. Chiar daca oamenii care ne asculta aici nu asculta des o astfel de muzica, îti dai seama din ochii lor când le place si când reusesti sa-i captivezi cu o muzica pe care nu o aud în mod obisnuit. E emotionant sa cânt pentru a doua oara pe meleagurile în care s-a nascut si a cântat George Enescu.”

Cea de-a doua editie a turneului „Vioara lui George Enescu”, cu violonistul Gabriel Croitoru acompaniat de pianistul Horia Mihail, va continua pâna pe 4 noiembrie 2013, în orase si localitati rurale din judetele Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov si la Sala Radio din Bucuresti.

„ Eu cred în faptul ca trebuie sa ducem cultura, teatrul, literatura, muzica clasica spre cât mai multa lume, Nu trebuie sa ezitam în fata riscului de a ne confrunta cu un public nou, desi multi sunt cei care ma contrazic, uneori cu violenta. Pâna la urma, misiunea radioului public, care emite în România din 1928 este chiar aceasta: de a oferi posibilitatea unui numar cât mai mare de oameni sa ajunga la cultura, la spiritualitate, la frumos. Asta fac Gabriel Croitoru si Horia Mihail cu turneul Vioara lui George Enescu la sate. Ei demonteaza practic ideea ca la cultura trebuie sa aiba acces doar initiatii. Sau, privind altfel, initiaza un public nou în tainele muzicii clasice.” a declarat Oltea Şerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România, unul dintre initiatorii proiectului.

Turneul va fi si anul acesta o frumoasa aventura a doi extraordinari artisti care vor poposi în locuri unde mari interpreti ai muzicii clasice au cântat extrem de rar sau niciodata. Periplul muzical va cuprinde si un recital extraordinar sustinut la Sala Radio din Capitala, pe data de 1 noiembrie, dedicat sarbatoririi împlinirii a 85 de ani de la înfiintarea radioului public din România.

Programul concertelor cuprinde piese de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian. Lucrari ale unor compozitori precum Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson, Ravel vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.
Pentru detalii despre turneu, va invitam sa consultati site-ul www.vioaraluienescu.ro

 DATELE de desfasurare ale concertelor – Turneul “Vioara lui George Enescu:


22 octombrie Comuna George Enescu, jud. Botosani - Caminul cultural Arborea - ora 14.00
22 octombrie Botosani, jud. Botosani - Casa de cultura Botosani- ora 19.00
23 octombrie Comuna Granicesti, jud. Suceava - Caminul cultural Granicesti  - ora 13.30
24 octombie Comuna Pogonesti, jud. Vaslui - Scoala cu clasele I-VIII Dimitrie Negrutiu, Pogonesti - ora 13.30
24 octombrie Bârlad, jud. Vaslui - Pavilionul Marcel Guguianu - ora 19.00
28 octombrie Comuna Slimnic, jud. Sibiu - Caminului cultural Slimnic - ora 12.00
28 octombrie Comuna Rasinari, jud. Sibiu - Caminul cultural Rasinari - ora 17.00
1 noiembrie Bucuresti - Sala Radio - ora 19.00
4 noiembrie Comuna Cernica, jud. Ilfov - Caminul cultural Cernica - ora 14.00

Organizatori : Radio România Cultural si Accendo
Coproducatori: Radio România Regional si TVR 2
Eveniment recomandat de : Radio România
Proiect cultural finantat de : Administratia Fondului Cultural National
Partener principal: Muzeul National “George Enescu”
Sponsori : VOLKSWAGEN, UniCredit Tiriac Bank
Parteneri : Orchestrele si Corurile Radio România, Fondul Român de Dezvoltare Sociala, Fundatia Radio România, Chez Marie, Nissa
Parteneri media : Radio România Actualitati, Radio România Muzical, SPECTACULAR, România libera, Academia Catavencu, Sapte Seri, Observator Cultural, Cocor, Cocor Media Channel, agentiadecarte.ro, Sales Express, Business Review, Tango, Ziare.com, Ziarul Metropolis
Parteneri culturali  : Filarmonica de stat din Botosani, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad – Pavilionul „Marcel Guguianu”

Biletele pentru concertul de la Bucuresti sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro si in Magazinele Germanos