COMUNICAT DE PRESA

COMUNICAT DE PRESA
Pe 1 noiembrie vioara lui George Enescu va fi la Sala Radio

Un turneu national fara precedent în România, o calatorie muzicala inedita ce i-a dus pe Gabriel Croitoru - violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu - care a fost si instrumentul lui George Enescu- si pe pianistul Horia Mihail, în sate din nordul, estul si sudul României, se încheie chiar de ziua radioului public, joi, 1 noiembrie, ora 19, la Sala Radio.

Turneul a început chiar în comuna în care s-a nascut Enescu, si care astazi îi poarta numele, si a continuat în alte sapte sate din tara.

Cei doi mari instrumentisti au avut ambitia, curajul si daruirea de a merge în locuri unde muzica clasica nu s-a auzit niciodata pe viu, unde copii emotionati au spus ca nu au vazut o vioara sau un pian decât la televizor. Acum au vazut chiar un instrument de mare valoare, vioara Guarneri del Gesu (instrument pus la dispozitie si aflându-se în patrimoniul Muzeului national ”George Enescu”) si unul dintre pianele calatoare ale lui Horia Mihail si mai ales au cunoscut si au luat autografe de la doi mari instrumentisti care, la rândul lor, au trait o experienta speciala: ”Pe mine ma impresioneaza si înca nu-mi revin din surpriza pe care am avut-o înca de la primele concerte în fata numarului mare de oameni care a venit la aceste recitaluri. Am cântat în sate, comune de câteva sute, mii de locuitori si au fost locuri unde s-au strâns 50-60 de adulti si 150 de copii si nu numai localnici, ci si oameni care au auzit de la Radio România despre aceste concerte, le-au cautat si le-au gasit si s-au bucurat împreuna cu noi”, spune Horia Mihail.

Dupa unul dintre concertele de la sate Gabriel Croitoru declara: „Eu zic ca am început sa ne obisnuim si cu o atmosfera mai putin propice unei sali de concert. Nu întotdeauna se întâmpla sa ai spectatori care nu sunt familiari cu acest gen de muzica si ma bucur ca, iata, suntem la ei acasa si încercam ca macar pe unii dintre ei saii atragem catre aceasta muzica. Sunt convins ca deja am avut un impact destul de serios, poate nu maxim de la o prima editie, dar poate--- recidivam.

Acum însa cei doi instrumentisti si vioara se întorc în mediul lor obisnuit. Sala Radio, cu conditiile sale firesti de sala de concert, cu acustica sa excelenta, cu publicul sau, care îi asteapta cu aceeasi bucurie. Va fi o seara în care se vor asculta, ca si pe tot parcursul turneului, piese de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian: compozitori precum Camille Saint-Saëns, Jules Massenet, Dmitri Shostakovich, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate

Iar pentru aniversarea radioului public evenimentul este unul cum nu se poate mai potrivit, Oltea Şerban-Pârâu, redactor sef Radio România Cultural, initiatorul turneului. alaturi de asociatia culturala Accendo, afirmând : “Între menirile sale care ramân valabile si în zilele noastre, Radioul public are o misiune culturala pe care încearca sa nu o neglijeze nicio clipa. Iar prin proiecte de acest tip reuseste sa depaseasca niste idei preconcepute conform carora cultura ar fi ceva rezervat doar celor alesi. Cultura trebuie sa fie accesibila oricui. Dupa aceea, fiecare va hotarî daca stie sau nu la ce îi foloseste aceasta atât de putin cunoscuta dimensiune a existentei.

Turneul se va încheia cu un recital extraordinar sustinut la Sala Radio din capitala, pe data de 1 noiembrie, de Ziua Radioului.

Pentru detalii despre turneu, va invitam sa consultati site-ul www.vioaraluienescu.ro.


Peste o mie de aparitii scenice în tara si strainatate înseamna o cariera bogata pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, solist-concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiesti (din 1987) si membru al Cvartetului de Stat "Transilvan" - Cluj-Napoca. A cântat ca solist alaturi de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes s.a.

Distinctii de prestigiu obtinute stau dovada a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul "N. Paganini" - Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul "Fritz Kreisler" - Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul International "Zino Francescatti" - Aix-en Provence (Franta) s.a.

Muzicianul are în palmares mai multe aparitii discografice, printre care "Integrala lucrarilor pentru vioara si orchestra " de Pablo de Sarasate, alaturi de Orchestra Simfonica din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinta si cânta pe o vioara Guarneri del Gesu ce i-a apartinut lui George Enescu si se afla în patrimoniul Muzeului National George Enescu.

La doar 10 ani pianistul Horia Mihail debuta la Brasov cântând "Concertul în Re major" de Haydn. A urmat cursuri ale Universitatii din Ilinois si pe cele ale Boston University, unde a fost si lector universitar. A sustinut recitaluri solistice si de muzica de camera pe patru continente si a cântat împreuna cu numeroase orchestre din tara si strainatate. Alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si de violoncelistul Razvan Suma, sub titulatura "Romanian Piano Trio", a sustinut cinci turnee nationale de anvergura, iar alaturi de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee "Stradivarius". Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în strainatate alaturi de Orchestra Nationala Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expozitia Mondiala de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu national de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat "Pianul Calator", continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de orase din tara si la Chisinau. În afara de cele doua editii cu "Duelul viorilor" sustinute alaturi de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, s-a implicat si în alte proiecte de turnee nationale camerale intitulate "Cele trei dive", "Flautul de aur", alaturi de muzicieni români de talie internationala precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Vaduva, Ion Bogdan stefanescu s.a.


DATELE de desfasurare ale concertelor – Turneul “Vioara lui George Enescu la sate”:


Comuna George Enescu, sat Dumeni - Gradinita Dumeni - 22.10, ora 12.00
Comuna Baluseni, sat Baluseni - Caminul cultural Baluseni - 22.10, ora 18.00
Comuna Marasu, sat Bandoiu - Scoala cu clasele I-VIII Bandoiu - 24.10, ora 16.00
Comuna Maxineni, sat Latinu - Caminul cultural Latinu - 25.10, ora 16.00
Comuna Bordusani, sat Bordusani - Caminul cultural Bordusani - 26.10, ora 17.00
Comuna Cosâmbesti, sat Cosâmbesti - Scoala Ghimbasani - 29.10, ora 17.00
Comuna Ciochina, sat Ciochina - Caminul Cultural Ciochina - 30.10, ora 17.00
Comuna Dor Marunt, sat Dor Marunt - Scoala cu clasele I-IV Dor Marunt - 31.10, ora 17.00

Organizatori : Radio România Cultural si Accendo

Coproducatori : Radio România Regional si TVR

Eveniment realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National 

Parteneri : Muzeul National “George Enescu”, Fondul Român de Dezvoltare Sociala, Societatea de muzica veche

Transportat de DACIA

Parteneri media : Radio România Actualitati, Radio România Muzical, Radio Antena satelor, Radio Iasi, Sapte seri, Observator cultural, 22, Liternet, Artact magazine, Agentia de carte, Cocor, Cocor Media Channel, Accente

Biletele pentru concertul de la Bucuresti de la Sala Radio din 1 noiembrie, ora 19, sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Postei Române semnalizate Bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.