COMUNICAT DE PRESA

COMUNICAT DE PRESA
A început un turneu national fara precedent în România:

Vioara lui George Enescu la sate

Turneul Vioara lui George Enescu la sate, initiat de Radio România Cultural si Accendo a început cu succes pe 22 octombrie prin concerte sustinute în comuna George Enescu (satul Arborea) si Baluseni, doua localitati rurale din judetul Botosani.

Gabriel Croitoru declara emotionat dupa prima întâlnire cu publicul : „Suntem în comuna George Enescu, locul unde s-a nascut marele maestru si tocmai am avut un prim concert, la care au asistat aproximativ 40-50 de copii si tot atâtia adulti, care au ascultat cu mult interes si au primit cu drag momentul. Toata lumea a vibrat la acordurile iesite chiar din vioara marelui maestru, inclusiv noi, acolo, pe scena.” Horia Mihail afirma si el la finalul primului recital : „Eu cred ca, prin ceea ce a facut, Enescu a vrut sa si aline suferinta umana. Si cred ca, într-un fel, reusim si noi sa facem acest lucru. Vorbim însa acum despre un alt tip de suferinta. România înca are un drum foarte lung de parcurs pâna sa intre în rândul tarilor cu adevarat moderne, civilizate, iar ceea ce, iata, am început sa facem astazi cred ca va ajuta cât de putin în acest drum. Am simtit bucuria oamenilor, am simtit faptul ca pentru ora în care am fost acolo, alaturi de ei, viata lor s-a schimbat.

Turneul Vioara lui George Enescu la sate este o calatorie muzicala care îi va duce pe Gabriel Croitoru - violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu care a fost si instrumentul lui George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflându-se în patrimoniul Muzeului national ”George Enescu”) - si pe Horia Mihail si unul dintre pianele lui calatoare în sate din nordul, estul si sudul României.

Turneul a început chiar în comuna în care s-a nascut Enescu si care astazi îi poarta numele si continua în alte sapte sate din tara. Concertul final va avea loc de Ziua radioului, 1 noiembrie, la Sala Radio.

Oltea Şerban-Pârâu, redactor sef Radio România Cultural, unul dintre initiatorii turneului afirma : “Între menirile sale care ramân valabile si în zilele noastre, Radioul public are o misiune culturala pe care încearca sa nu o neglijeze nicio clipa. Iar prin proiecte de acest tip reuseste sa depaseasca niste idei preconcepute conform carora cultura ar fi ceva rezervat doar celor alesi. Cultura trebuie sa fie accesibila oricui. Dupa aceea, fiecare va hotarî daca stie sau nu la ce îi foloseste aceasta atât de putin cunoscuta dimensiune a existentei.

Programul concertelor cuprinde piese de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian: compozitori precum Camille Saint-Saëns, Jules Massenet, Dmitri Shostakovich, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate s.a. vor putea fi ascultati în cadrul recitalurilor.

Turneul se va încheia cu un recital extraordinar sustinut la Sala Radio din capitala, pe data de 1 noiembrie, de Ziua Radioului.

Pentru detalii despre turneu, va invitam sa consultati site-ul www.vioaraluienescu.ro.


Peste o mie de aparitii scenice în tara si strainatate înseamna o cariera bogata pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, solist-concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiesti (din 1987) si membru al Cvartetului de Stat "Transilvan" - Cluj-Napoca. A cântat ca solist alaturi de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes s.a.

Distinctii de prestigiu obtinute stau dovada a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul "N. Paganini" - Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul "Fritz Kreisler" - Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul International "Zino Francescatti" - Aix-en Provence (Franta) s.a.

Muzicianul are în palmares mai multe aparitii discografice, printre care "Integrala lucrarilor pentru vioara si orchestra " de Pablo de Sarasate, alaturi de Orchestra Simfonica din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinta si cânta pe o vioara Guarneri del Gesu ce i-a apartinut lui George Enescu si se afla în patrimoniul Muzeului National George Enescu.

La doar 10 ani pianistul Horia Mihail debuta la Brasov cântând "Concertul în Re major" de Haydn. A urmat cursuri ale Universitatii din Ilinois si pe cele ale Boston University, unde a fost si lector universitar. A sustinut recitaluri solistice si de muzica de camera pe patru continente si a cântat împreuna cu numeroase orchestre din tara si strainatate. Alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si de violoncelistul Razvan Suma, sub titulatura "Romanian Piano Trio", a sustinut cinci turnee nationale de anvergura, iar alaturi de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee "Stradivarius". Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în strainatate alaturi de Orchestra Nationala Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expozitia Mondiala de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu national de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat "Pianul Calator", continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de orase din tara si la Chisinau. În afara de cele doua editii cu "Duelul viorilor" sustinute alaturi de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, s-a implicat si în alte proiecte de turnee nationale camerale intitulate "Cele trei dive", "Flautul de aur", alaturi de muzicieni români de talie internationala precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Vaduva, Ion Bogdan stefanescu s.a.


DATELE de desfasurare ale concertelor – Turneul “Vioara lui George Enescu la sate”:


Comuna George Enescu, sat Dumeni - Gradinita Dumeni - 22.10, ora 12.00
Comuna Baluseni, sat Baluseni - Caminul cultural Baluseni - 22.10, ora 18.00
Comuna Marasu, sat Bandoiu - Scoala cu clasele I-VIII Bandoiu - 24.10, ora 16.00
Comuna Maxineni, sat Latinu - Caminul cultural Latinu - 25.10, ora 16.00
Comuna Bordusani, sat Bordusani - Caminul cultural Bordusani - 26.10, ora 17.00
Comuna Cosâmbesti, sat Cosâmbesti - Scoala Ghimbasani - 29.10, ora 17.00
Comuna Ciochina, sat Ciochina - Caminul Cultural Ciochina - 30.10, ora 17.00
Comuna Dor Marunt, sat Dor Marunt - Scoala cu clasele I-IV Dor Marunt - 31.10, ora 17.00

Organizatori : Radio România Cultural si Accendo

Coproducatori : Radio România Regional si TVR

Eveniment realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National 

Parteneri : Muzeul National “George Enescu”, Fondul Român de Dezvoltare Sociala, Societatea de muzica veche

Transportat de DACIA

Parteneri media : Radio România Actualitati, Radio România Muzical, Radio Antena satelor, Radio Iasi, Sapte seri, Observator cultural, 22, Liternet, Artact magazine, Agentia de carte, Cocor, Cocor Media Channel, Accente

Biletele pentru concertul de la Bucuresti de la Sala Radio din 1 noiembrie, ora 19, sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Postei Române semnalizate Bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.