COMUNICAT DE PRESA

Un turneu national fara precedent în România:
Vioara lui George Enescu la sate

În cursul verii 1914, în atmosfera agitata, premergatoare începerii razboiului mondial, George Enescu a dat o serie de concerte în scopuri de binefacere.

Odata cu intrarea României în razboi, în august 1916, Enescu si-a continuat cu si mai mare energie activitatea, întâi la Bucuresti, apoi în Moldova.

A dat numeroase recitaluri, concerte si spectacole prin spitale, scoli, cazarmi.

Multi dintre ascultatori, întorcându-se acasa, de la aceste concerte îsi spuneau: Ce fericire sa ai un asemenea artist! Laudata fie vioara si bagheta lui!

(fragmente din cartea Povestea vietii lui George Enescu de George Zbârcea)

A trecut aproape un secol de atunci si doi muzicieni români entuziasti, Gabriel Croitoru si Horia Mihail, dupa ce au trecut prin experienta de a cânta pe mari scene ale lumii, în orase mari, la Bucuresti la Sala Radio sau Ateneu, dar si în orase mai mici ale tarii, lipsite de viata muzicala, au descoperit ca au puterea de a încerca sa duca muzica clasica mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândeste la ea, dar unde poate face foarte mult bine, asa cum facea Enescu în urma cu o suta de ani. În satele din România.

Astfel s-a nascut primul turneu Vioara lui George Enescu la sate, la initiativa Radio România Cultural si Accendo. Este o calatorie muzicala care îi va duce pe Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflându-se în patrimoniul Muzeului national ”George Enescu”) si pe Horia Mihail si unul dintre pianele lui calatoare în sate din nordul, estul si sudul României.

Turneul va începe chiar în comuna în care s-a nascut Enescu si care astazi îi poarta numele si va continua în alte sapte sate din tara. Concertul final va avea loc de Ziua radioului, 1 noiembrie, la Sala Radio.

Enescu s-a nascut în Liveni, un sat din inima Moldovei, a luat primele lectii de muzica de la un vestit lautar al vremii si a cuprins apoi sufletul românesc în cele mai cunoscute compozitii ale sale: Rapsodiile Române. Astazi, vioara Guarneri care a apartinut lui George Enescu se reîntoarce, în mâinile violonistului Gabriel Croitoru, acolo unde s-a nascut marele artist: în satul românesc. Violonistul care da viata de câtiva ani viorii enesciene si pianistul Horia Mihail vor sustine un turneu national fara precedent în România: între 22 si 31 octombrie 2012 cei doi artisti vor poposi în opt asezari rurale din România.

Turneul inspirat denumit “Vioara lui George Enescu la sate” este o frumoasa aventura a doi extraordinari artisti care vor cânta în locuri unde mari interpreti ai muzicii clasice au cântat extrem de rar sau niciodata. Turneul va începe chiar într-un sat din comuna în care s-a nascut Enescu si va continua în Regiunea Nord-Est - judetul Botosani în satul Baluseni, Regiunea Sud Est - judetul Braila, în Marasu si Maxineni, Regiunea Sud Muntenia - judetul Ialomita, în comunele Bordusani, Cosâmbesti si Ciochina si în judetul Calarasi, în comuna Dor Marunt.

Turneul se va încheia cu un recital extraordinar sustinut la Sala Radio din capitala, pe data de 1 noiembrie, de Ziua Radioului.

Programul concertelor cuprinde piese de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian: compozitori precum Camille Saint-Saëns, Jules Massenet, Dmitri Shostakovich, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate s.a. vor putea fi ascultati în cadrul recitalurilor.

Vioara Guerneri del Gesu, datata 1730, instrumentul pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu este pusa la dispozitia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul national ”George Enescu”. Gabriel Croitoru  va fi acompaniat de catre Horia Mihail pe un pian electric ce va calatori alaturi de acestia pe parcursul turneului.

Pentru detalii despre turneu, va invitam sa consultati site-ul www.vioaraluienescu.ro.


Peste o mie de aparitii scenice în tara si strainatate înseamna o cariera bogata pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, solist-concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiesti (din 1987) si membru al Cvartetului de Stat "Transilvan" - Cluj-Napoca. A cântat ca solist alaturi de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes s.a.

Distinctii de prestigiu obtinute stau dovada a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul "N. Paganini" - Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul "Fritz Kreisler" - Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul International "Zino Francescatti" - Aix-en Provence (Franta) s.a.

Muzicianul are în palmares mai multe aparitii discografice, printre care "Integrala lucrarilor pentru vioara si orchestra " de Pablo de Sarasate, alaturi de Orchestra Simfonica din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinta si cânta pe o vioara Guarneri del Gesu ce i-a apartinut lui George Enescu si se afla în patrimoniul Muzeului National George Enescu.

La doar 10 ani pianistul Horia Mihail debuta la Brasov cântând "Concertul în Re major" de Haydn. A urmat cursuri ale Universitatii din Ilinois si pe cele ale Boston University, unde a fost si lector universitar. A sustinut recitaluri solistice si de muzica de camera pe patru continente si a cântat împreuna cu numeroase orchestre din tara si strainatate. Alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si de violoncelistul Razvan Suma, sub titulatura "Romanian Piano Trio", a sustinut cinci turnee nationale de anvergura, iar alaturi de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee "Stradivarius". Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în strainatate alaturi de Orchestra Nationala Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expozitia Mondiala de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu national de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat "Pianul Calator", continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de orase din tara si la Chisinau. În afara de cele doua editii cu "Duelul viorilor" sustinute alaturi de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, s-a implicat si în alte proiecte de turnee nationale camerale intitulate "Cele trei dive", "Flautul de aur", alaturi de muzicieni români de talie internationala precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Vaduva, Ion Bogdan stefanescu s.a.


DATELE de desfasurare ale concertelor – Turneul “Vioara lui George Enescu la sate”:


Comuna George Enescu, sat Dumeni - Gradinita Dumeni - 22.10, ora 12.00
Comuna Baluseni, sat Baluseni - Caminul cultural Baluseni - 22.10, ora 18.00
Comuna Marasu, sat Bandoiu - Scoala cu clasele I-VIII Bandoiu - 24.10, ora 16.00
Comuna Maxineni, sat Latinu - Caminul cultural Latinu - 25.10, ora 16.00
Comuna Bordusani, sat Bordusani - Caminul cultural Bordusani - 26.10, ora 17.00
Comuna Cosâmbesti, sat Cosâmbesti - Scoala Ghimbasani - 29.10, ora 17.00
Comuna Ciochina, sat Ciochina - Caminul Cultural Ciochina - 30.10, ora 17.00
Comuna Dor Marunt, sat Dor Marunt - Scoala cu clasele I-IV Dor Marunt - 31.10, ora 17.00

Organizatori : Radio România Cultural si Accendo

Coproducatori : Radio România Regional si TVR

Eveniment realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National 

Parteneri : Muzeul National “George Enescu”, Fondul Român de Dezvoltare Sociala, Societatea de muzica veche

Transportat de DACIA

Parteneri media : Radio România Actualitati, Radio România Muzical, Radio Antena satelor, Radio Iasi, Sapte seri, Observator cultural, 22, Liternet, Artact magazine, Agentia de carte, Cocor, Cocor Media Channel, Accente

Biletele pentru concertul de la Bucuresti de la Sala Radio din 1 noiembrie, ora 19, sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Postei Române semnalizate Bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.